Od začátku jsme měli tlak, podali jsme dobrý výkon | SK Slavia Praha
Více

Od začátku jsme měli tlak, podali jsme dobrý výkon

Slavia porazila v 19. kole FORTUNA:LIGY v Edenu Pardubice jasně 3:0. ​„I díky soupeři to byl velice koukatelný zápas,“ říká Jindřich Trpišovský.

„Předně bych chtěl poděkovat za posunutí začátku zápasu, všem to myslím pomohlo, na konci bylo vidět, že už hřiště trochu přimrzlo. Do zápasu jsme dobře vstoupili, vytvořili jsme si od začátku tlak, měli jsme dvě nebo tři šance, ve kterých nás vychytal Boháč. Pak jsme dali branku, která otevřela zápas. Další pozitivní věc je přístup a výkon Pardubic, a to nejen v tomto zápase. Snaží se kombinovat a hrát nahoru, z toho rezultovala spousta šancí na obou stranách. Hrál se fotbal nahoru dolů, chyběli tomu jen diváci. Celkově jsme podali velice dobrý výkon, i díky soupeři to byl velice koukatelný zápas. Pardubice jsou nováček ligy, ale je třeba je pochválit za to, jakou cestou jdou a jaký jejich hráči dělají progres. Jediné mínusy, které jsou, je zbytečná žlutá pro Simu a neproměněné šance například Petera Olayinky. Hřiště bylo opět skvělé připravené a děkujeme trávníkářům, že v takové době můžeme hrát na takhle kvalitním terénu,“ hodnotí vítězství nad Pardubicemi trenér Jindřich Trpišovský.

Vrátil se nám stejný Simon, jen konstruktivnější

V základní sestavě poprvé po příchodu nastoupil Simon Deli. „Simon ukázal, co jsme si mysleli, že nám přinese. Rychle zapadl do systému a stylu hry, s Ondrou Kúdelou i Ondrou Kolářem odehráli spoustu zápasů a na tuhle spolupráci navázali. Od doby, kdy Simon odešel, se zlepšil v průnikových přihrávkách, hodně se na to zaměřil a je konstruktivnější, než když odcházel. Jinak je to ale ten stejný Simon, kterého si pamatujeme, silný v osobních soubojích i ve vzduchu, navíc dokáže řídit mužstvo, je to velká osobnost. Je s námi zhruba jen čtrnáct dní a hned podal takový výkon, jsem s ním spokojený,“ nešetří chválou na reprezentanta Pobřeží slonoviny kouč Slavie.

Další dva góly přidal ve skvělé formě hrající Jan Kuchta, který se tak dotáhl za Abdallahem Simou na čelo tabulky střelců. „Soustředíme se především na to, abychom získali titul a uspěli v soutěžích, ve kterých jsme. Krále střelců mě zatím řešit nepadlo, a ani jsem v kabině neslyšel, že by o tom někdo mluvil. Kuchtič hraje pravidelně, vybírá si správná místa a dává góly, je ale doba Covidu, ve které bych si nedovolil něco prognózovat. Nechci samozřejmě nic přivolávat, ale v téhle době může kdokoliv mít stopku třeba na měsíc a půl. Více než gólů si u Kuchtiče cením výkonu, pracovitosti nahoře. Góly pro něj byly odměnou za tvrdou práci. U druhého gólu ho skvěle našel Lukáš Provod, u toho prvního to vypadalo jednoduše, ale jednoduché to nebylo. Kuchtič si musel pohlídat ofsajd, což se mu předtím čtyřikrát nepovedlo, ale v téhle klíčové situaci to zvládl. Celkově se mu teď daří, dává góly a je v pozici, ve které bojuje o krále střelců, v dnešní době ale může být vše za tři týdny jinak,“ přibližuje trenér sešívaných a doufá, že Jana Kuchtu brzy budeme vídat i v reprezentačním dresu.

Jan Kuchta v reprezentaci? Je to náš cíl

„Jsem za Kuchtiče rád, protože jsem vnímal, že hodně lidí se v létě se divilo, proč ho bereme do Slavie. A jsem strašně rád, že to přišlo možná dříve, než jsme si mysleli. Jak jsem říkal v létě, když má dobře nastavenou hlavu, je to hráč pro Evropu. Z Liberce přišel skvěle připravený, hodně velká zásluha jde za Pavlem Hoftychem, který mu srovnal hlavu. Naším cílem je dostat ho do národního týmu, má na to, pokud bude fotbal číslo jedna v jeho životě, a bude na to mít nastavenou hlavu. Zároveň má ale velkou konkurenci, v reprezentaci se rýsuje silná generace. Kuchtič má všechny parametry, které mu svědčí spíš do evropského fotbalu než do naší ligy. Ukázal to i na podzim v Evropské lize. Teď je jen na nás a na něm, aby na nějaké křižovatce neodbočil na špatnou cestu,“ dodává Jindřich Trpišovský.

Další skvělý individuální výkon předvedl střelec třetí branky Nicolae Stanciu. „Nico hraje skvěle, sedí mu i momentální složení mužstva. Vyhovuje mu, že i ostatní hráči jsou hodně nebezpeční a pozornost soupeřů se rozprostře i na ostatní. Jeho výkony tím jdou nahoru, má na hřišti více prostoru. Minulý rok na jaře byli soupeři soustředění v podstatě jen na něj a Petra Ševčíka, což už neplatí. Bonusem je, že dal gól, jeho ale těší spíše týmové věci, takže je hlavně rád, že jsme hráli dobře. Kdyby dal dva góly a mužstvo hrálo špatně, byl by méně spokojený, než je teď,“ má jasno trenér Slavie, který chválí i dalšího ze středních záložníků, ve výborné formě hrajícího Lukáš Provoda.

„Od doby, co přišel, konstantně roste jeho výkonnost. Svědčí mu momentální pozice, na které hraje, je velice silný na míči, ve středu má větší volnost a více kontaktů než na kraji hřiště. Hodně mu svědčí přítomnost Nica, hodně si na sebe zvykli, a Holiho, který jim kryje záda. Vyhraje spoustu osobních soubojů a svojí rychlostí je schopný pochytat brejky. Hodně si užívá i spolupráci s Kuchtičem, je zdravý, v laufu, každý zápas má finální přihrávky nebo asistenci. Nejvíce nebezpečný je podle mě střelbou oběma nohama, v čemž paradoxně zatím není tak vidět, ale vyniká v ostatních věcech. Je to aktuálně jeden z nejlepších hráčů týmu,“ těší Jindřicha Trpišovského.

Oscar je v tréninku skvělý. Zasloužil si dostat se na hřiště

Po delší době nastoupil v základní sestavě Oscar, který na levém beku nahradil kapitána Jana Bořila. „Osky si také zasloužil dostat se na hřiště, potřebovali jsme ho mít připraveného a v zápasovém rytmu. Na tréninku vypadá skvěle, i v přípravném zápase proti béčku byl dobrý. Je to jeden z hráčů, který špatně zvládá zimu, na rozdíl třeba od Simiče, který sníh vidí poprvé v životě, ale zvládá to paradoxně skvěle. Jsme rádi, že jsme Oskyho nevzali do Příbrami, tam bychom ho museli z hřiště odsekat. Bóřa doteď hrál všechno, pro tenhle zápas jsme ale chtěli mít na levém bekovi leváka, i kvůli podpoře ofenzivy. Chtěli jsme, aby se Osky rozehrál a byl členem týmu, plus se nám hodil do typologie zápasu,“ říká trenér sešívaných.

Ve čtvrtek sešívané čeká první zápas vyřazovací části Evropské ligy proti Leicesteru, který v sobotu porazil v anglické lize Liverpool, obhájce titulu. „Ukazuje to sílu a vyspělost Leicesteru, otáčeli zápas a vyhráli 3:1. V tabulce jsou, kde jsou, a ukazuje to, že hrajeme s týmem z top 3 Premier League. To hovoří za vše, mají velkou kvalitu. Vrátil se jim Jamie Vardy, se kterým na hřišti mají kvalitu a mentalitu o 50 % vyšší, otočili to i díky němu,“ ví kouč Slavie.

Kluci měli chuť zůstat ve Slavii a porvat se o místo

Na začátku roku uvažovali sešívaní, že některé hráče pošlou na jarní část ligy hostovat. Nakonec si však trenéři všechny hráče nechali pro zbytek sezony v kádru. „První důvod byl, že nám do toho zasáhly zdravotní věci, do týmu se vrátil Covid. Navíc jsme to řešili s hráči osobně, prodiskutovali jsme to a oni projevili chuť zůstat ve Slavii a porvat se o místo, i když mají horší výchozí pozici. Jeden z hráčů, o jejichž hostování jsme uvažovali, nám vypadl kvůli zranění, potřebujeme ho doléčit a kluci mají ve Slavii špičkovou péči, doktorský tým je úžasný, stará se o hráče skvěle. Nejsou tolik vidět, ale jsou to profíci a strašně šikovní kluci, hráči tady mají nejlepší možnou péči,“ těší trenéra Slavie.

Sešívaní za sebou mají více než polovinu sezony, ve které se letos nebude hrát nadstavbová část. „Jsem spíše konzervativní typ a jsem rád, že je v lize více zápasů než třicet. Je ale podle mě lepší hrát každý s každým, nejsem moc příznivec nadstavby, kde o něco hrajete třicet kol a pak se to najednou změní v něco, kde hraje jen pár týmů. Play-off vždycky patřily v hokeji, já jsem rád, když jsou sporty konzervativní, nelíbí se mi podobné věci ani v jiných soutěžích. Myslím si, že variantou do budoucna je spíše mít méně týmů v lize a hrát vícekrát proti sobě, než abyste s někým hráli dvakrát za sezonu a s někým třikrát. Nechci v tom dělat nějaký rozdíl, v situaci, která panuje, je zase větší šance pro mladší hráče, kteří v některých týmech naskakují. To je další téma, v lize se nám objevuje stále více cizinců a mladší hráči dostávají menší a menší prostor. Když je nyní osmnáct týmů v lize, je více místa pro mladé fotbalisty, vidíme to ve spoustě klubech, je hodně mladých hráčů, kteří letos začínají a debutují v lize. Vše má své pro a proti, já se ale budu držet toho, co jsem říkal už před dvěma lety. Jsem rád, když hraje každý s každým stejně, je to pro mě přijatelnější než ligu dělit na tři skupin,“ uzavírá Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články