Kariérní milník a rekordy pro Ondřeje Koláře | SK Slavia Praha
Více

Kariérní milník a rekordy pro Ondřeje Koláře

Vítězné utkání v Mladé Boleslavi nepřineslo jen důležité tři body do tabulky. Do historie se zapsal i Ondřej Kolář, který zaznamenal významný kariérní milník a zaútočil na dávný rekord.

100 ligových zápasů

Ondřej Kolář nechyběl jako gólmanská jednička v Mladé Boleslavi při utkání 25. kola FORTUNA:LIGY v základní sestavě, a připsal si tak svůj jubilejní 100. start v nejvyšší české soutěži. V barvách Liberce, odkud do Liberce zamířil nastoupil ve 30 případech, za Slavii stihl pak odehrát už 70 zápasů. Celkově pak na hřištích první ligy strávil už 8 995 minut. Na své konto si za tu dobu stihl připsat 219 úspěšných zákroků a zlikvidoval tak 74 % střel, které na něj mířily. Úspěšnost nahrávek, které jsou významnou součástí jeho osobitého stylu, pak za tu dobu činí neuvěřitelných 86,5 %.

49 čistých kont

Ve vítězném utkání, v němž se kromě jiného zaskvěl fantastickým reflexivním zákrokem proti střele Ladry z bezprostřední blízkosti a pomohl tak Slavii ke třem bodům, si navíc připsal už své 49. čisté konto v ligovém utkání. Stal se tak brankářem, kterému se podařilo během svých prvních 100 zápasů vychytat nejvíce nul v samostatné české lize. Za svými zády tak nechal například Tomáše Grigara, který během stejného počtu zápasu zvládl na své konto připsat 43 čistých kont, nebo Petra Čecha, který jich stihl o jedno méně.

Jednalo se zároveň o 39. čisté konto Ondřeje Koláře v sešívaném dresu, čímž v tabulce vyrovnal Martina Vaniaka. V éře samostatné ligy pak před ním zůstávají ve slávistické tabulce už pouze Jan Stejskal se 42 nulami a Radek Černý s neuvěřitelnými 86 čistými konty. Nutno však podotknout, že Martin Vaniak strávil ve Slavii čtyři celé sezony, Jan Stejskal čtyři a kousek a Radek Černý dokonce deset dlouhých sezon, zatímco Ondřej Kolář je ve Slavii teprve necelé dvě a pul sezony. Radek Černý je v současnosti jedním ze dvou Kolářových trenérů. Tím druhým je Štěpán Kolář, kterého můžeme vnímat jako osudového trenéra dosavadní kariéry Ondřeje Koláře.

17 nul v letošní sezoně a útok na rekord

Během úvodních 25 kol letošní ligové sezony nastoupil Ondřej Kolář do 23 zápasů a hned v 17 případech se střelcům soupeře nepodařilo najít cestu do jeho sítě. Nulu tak udržel v neuvěřitelných 74 % zápasů. Především ale proti Mladé Boleslavi vyrovnal dosavadní rekord, o který se dělili Zdeněk Jánoš ze sezony 1996/97 a Petr Čech z ročníku 2001/02. K tomu, aby se osamostatnil na čele tabulky brankářů s nejvyšším počtem nul v jedné sezoně, má Ondřej Kolář v základní části ligy ještě pět zápasů k dobru.

„Je to krásný pocit vyrovnat se takovým jménům. Já ale především doufám, že v takových výkonech jako proti Mladé Boleslavi budeme pokračovat i nadále. Není to jenom o mně, za tyto statistiky vděčím celému týmu, je to i jejich práce. Hrajeme velmi zodpovědně dozadu, a nedostáváme tak příliš gólů. Věřím, že v tom budeme pokračovat,“ reagoval skromně a týmově po zápase Ondřej Kolář.

„Této statistiky si přirozeně velmi vážím, ale určitě bych chtěl dosavadní rekord překonat. Kdybych řekl, že je mi to jedno, lhal bych. Udělám všechno pro to, abych rekord navíc překonal ještě v základní části, a ne v nadstavbě,“ má sešívaná jednička jasný cíl.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články