Žiji si ve Slavii svůj sen, říká João Felipe | SK Slavia Praha
Více

Žiji si ve Slavii svůj sen, říká João Felipe

Přestup do Slavie, vítězný gól proti Dortmundu, hattrick Interu v UEFA Youth League. Teď pokukuje po šanci v A-týmu. „Žiji si ve Slavii svůj sen," říká po pěti měsících v sešívaném dresu João Felipe.

„Cítím se tu velmi šťastný. Prožívám tu nejlepší fázi svého života. Žiji si svůj sen.“

Takhle odpověděl João Felipe na otázku, jak se mu zatím ve Slavii líbí po necelých pěti měsících ve sešívaném dresu. Červenobílým barvám se mladé brazilské křídlo původem z Cruzeira upsalo na začátku září poté, co zaujalo na mládežnickém turnaji v Praze s Palmeiras, na kterém tehdy shodou okolností právě Slavii zvládl vstřelit dva góly. Sám sebe charakterizuje jako rychlého hráče, který nejradši hraje na křídelních pozicích, nejlépe nalevo. 

Nikoho také jistě nepřekvapí, že vzory mladého ofenzivního brazilského fotbalisty jsou hvězdy jako Ronaldinho Gaúcho, Robinho, Ronaldo, Romário, nebo Douglas Costa. „Snem každého brazilského fotbalisty, a to nejen mladých hráčů, je hrát v Evropě, hrát v nejlepších klubech světa. Fotbal je tu sice hodně jiný než v Brazílii, je daleko rychlejší, silovější, fyzický. Velmi rychle jsem se ale adaptoval. Pomohl mi výrazně také můj agent, který tu se mnou strávil nějaký čas.“

Za A-tým João Felipe naskočil na podzim jednou, a to v zápase MOL Cupu proti Slavoji Vyšehrad a ihned se slávistickým fanouškům uvedl gólem. Jinak ale během prvního adaptačního půlroku absolvoval zápasy B-týmu a hlavně cestu mládežnickou Ligou mistrů s U19, ve které se blýskl hattrickem do sítě Interu Milán. „Byla to pro mě obrovská zkušenost. Nikdy jsem takovou soutěž nehrál. Před zápasy jsem byl nervózní, ale jakmile jsem vstoupil na hřiště, byla nervozita pryč. Hráli jsme dobře a dokázali porazit tři velké evropské kluby. Měli jsme na to postoupit dál ze skupiny, chyběl kousek. Stačilo jen remizovat v posledním zápase. Celý tým se ale předvedl ve skvělém světle,“ komentuje působení sešívané mládeže v Evropě.

Po podzimním působení v B-týmu a U19 tak oprávněně pokukuje po možnosti herního vytížení v A-týmu a případnou příležitost hodlá popadnout za pačesy. „Můj vývoj ve Slavii je plynulý. Prošel jsem několika etapami, hrál za B-tým i U19. Bylo pro mě extrémně důležité se adaptovat na herní styl, který chce Slavia praktikovat. Když teď dostanu příležitost v A-týmu, chci ji využít na maximum.“

Šanci na další minutky v A-týmu v zimní přípravě ale zatím zbrzdilo zranění kolene. „Nemohl jsem trénovat a hrát a byl tak velmi smutný. Fotbal hrajeme kvůli tomu, abychom mohli hrát zápasy, chceme mít v těle ten zápasový adrenalin. Bolest v koleni mi to ale neumožňovala. Teď je můj plán dát se co možná nejdřív dohromady a udělat další kroky do A-týmu. Například v Edenu jsem zatím jenom trénoval. Chtěl bych mít tu čest si tam co možná nejdřív zahrát, a kdo ví, třeba i vstřelit spoustu gólů,“ těší se na představení před domácími fanoušky.

I přes to, že kromě poháru za A-tým ještě nenastoupil, dostalo se mu právě od fanoušků spoustu podpory. „Dostávám spoustu zpráv na Instagramu od slávistických fanoušků. Říkají, že jsem jejich oblíbenec, z čehož mám obrovskou radost,“ vypráví s úsměvem na tváři.

Největší překážkou v adaptaci byla ovšem doposud podle jeho vlastních slov jazyková bariéra. „Jazyk je pro mě určitě to nejtěžší. Absolvoval jsem spoustu hodin češtiny, ale zatím umím jen základy. Nyní hledáme nového učitele a já budu pracovat na tom, abych se česky rychle naučil.“

Co ovšem jazyková bariéra nepřekazí, je zábava v kabině, kterou João sdílí se spoustou svých vrstevníků. „Máme velmi zábavný tým, v kabině se neustále vtipkuje. I když třeba spoluhráčům nerozumím, vtipkují i se mnou. Každým dnem se tu cítím čím dál tím víc jako doma, a to právě kvůli těmhle srandám. Zábava je podle mě extrémně důležitá. Takhle rosteme jako jednotlivci i jako tým.“

Pozitivně naladěná kabina mu tak pomáhá se vypořádat i s novými životními výzvami, které na Joãa po přestupu do Evropy čekaly. „Žít takto daleko od rodiny v 18 letech je velmi náročné. Žiji nyní sám a mám velkou zodpovědnost. Udělat si sám jídlo, nakoupit, je to nový život. Letos mě ale do Prahy přijede navštívit moje rodina a na to se velmi těším.“

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články