Video: Cesta Zlatého míče z Juventusu do Prahy | SK Slavia Praha
Více

Video: Cesta Zlatého míče z Juventusu do Prahy

Zlatý míč Pavla Nedvěda patří bezesporu mezi nejvzácnější artefakty výstavy Česko x Brazílie. Tomu odpovídají i rozsáhlá bezpečnostní opatření, která provázela jeho přesun z Juventusu do Prahy.

Na úplném začátku byla oficiální žádost o zápůjčku zaslaná do kanceláře vedení Juventusu Turín. Po vzájemné domluvě a stanovení termínu přepravy se do Itálie vydali zástupci muzea, nutnou součástí výpravy bylo auto se speciálním sledovacím zařízením a dva elitní členové ochranky.

Z muzea Juventusu se Zlatý míč převážel ve speciální, nehořlavé, nerozbitné a nepromokavé bedně. A vyžadoval i speciální zacházení, při vložení a vyjmutí z bedny museli členové ochranky používat bavlněné bílé rukavice.

Bezprostředně po návratu do Prahy byl Zlatý míč uložen do trezoru v Živnobance, odkud poté putoval opět za přísných bezpečnostních opatření v předvečer zahájení výstavy do muzea Slavie.

Pokud jste Zlatý míč Pavla Nedvěda ještě neviděli, návštěvu muzea neodkládejte, trofej bude pro veřejnost vystavena do neděle 24. března. Poté se musí Zlatý míč vrátit zpět do Juventusu.

Spolu se Zlatým míčem je v muzeu vystavena i vosková figurína Pavla Nedvěda, kterou zapůjčilo po dobu konání výstavy Chocotopia: Muzeum voskových figurín. 

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články