V sobotu začíná v muzeu Slavie speciální výstava k Brazílii | SK Slavia Praha
Více

V sobotu začíná v muzeu Slavie speciální výstava k Brazílii

Besedy, autogramiáda nebo Univerzita Slavia. To jsou doprovodné akce k exkluzivní výstavě Česko – Brazílie v muzeu Slavie v Sinobo Stadium, která se otevírá v sobotu 16. března ve 14 hodin. Na programu je i beseda Stříbrní Chilané, která začíná v 15 hodin.

Téma výstavy

  • Kromě tradičních slávistických artefaktů jsou nově v muzeu Slavie vystaveny předměty vztahující se ke vzájemným zápasům Česko (Československo) – Brazílie a významným trofejím našich reprezentantů. Kromě fotbalových trofejí nebudou chybět ani exponáty představující brazilskou kulturu a historii. K vidění jsou indiánské čelenky, šípy, náušnice, náramky, sošky, šamanské pomůcky a další zajímavosti, které na výstavu zapůjčil etnolog a spisovatel Mnislav Zelený.

Nejvzácnější artefakty

  • Zlatý míč Josefa Masopusta – Zlatý míč za rok 1962 získal československý fotbalista ve službách Dukly Praha Josef Masopust. Zvítězil s náskokem 12 bodů před Eusébiem a stal se tak prvním hráčem z Československa, kterému se podařilo vyhrát tuto trofej.
  • Zlatý míč Pavla Nedvěda – Zlatý míč za rok 2003 získal český fotbalista ve službách Juventusu Turín Pavel Nedvěd. Zlatý míč (v originále francouzsky Ballon d´or) je prestižní ocenění, které uděluje francouzský sportovní magazín France Football.
  • Cena pro 2. nejlepšího střelce Konfederačního poháru FIFA 1997 – V Saúdské Arábii se stal Vladimír Šmicer s pěti góly druhým nejlepším střelcem turnaje. Český tým obsadil třetí místo, když v semifinále prohrál s Brazílií 0:2.
  • Míč s podpisem Pelého – Míč z památného zápasu československé reprezentace s Brazílií na Maracaná (5. srpna 1956). Československé mužstvo vyhrálo 1:0. Hvězdou utkání byl brankář Břetislav Dolejší, který zneškodnil penaltu Djalmy Santose. Míč si vzal Břetislav Dolejší na památku a nechal si jej podepsat největšími brazilskými hvězdami, podpis Pelého doplnil na MS ve Švédsku o dva roky později.
  • Pohár z MS v Chile 1962 – Československé mužstvo obsadilo na šampionátu druhé místo a přivezlo domů stříbrné medaile, když ve finále prohrálo s Brazílií 1:3.

Beseda Stříbrní Chilané

  • V sobotu 16. března od 15 hodin poběhne v Sinobo Stadium beseda Stříbrní Chilané. Hosté budou: Jiří Hora (předseda Klubu přátel Josefa Masopusta), Josef Jelínek (útočník z MS v Chile 1962) a Jozef Štibrányi (útočník z MS v Chile 1962).

Doprovodné akce

  • Během konání výstavy (od 16. do 31. března) se uskuteční besedy se zajímavými hosty nebo autogramiáda. V prvním patře muzea si můžete pořídit památeční fotografii v česko-brazilském designu ve speciálním fotokoutku. Pro fotbalové nadšence budou připraveny konzole PS4.

Vstupenky

  • Vstupné je 150 korun, děti do 15 let mají vstup zdarma. Vstupenky je možné zakoupit on-line na stránkách Ticketportalu nebo v předprodeji na pokladnách u vstupu číslo 4 v rámci otevírací doby muzea Slavie. 

  • Vstupenky online

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články