PŘEDSTAVENÍ: Dynamu Kyjev evropské zkušenosti nechybí | SK Slavia Praha
Více

PŘEDSTAVENÍ: Dynamu Kyjev evropské zkušenosti nechybí

Historicky nejúspěšnější klub sovětské i ukrajinské ligy, jehož dres oblékali hned tři držitelé Zlatého míče. To je náš úterní soupeř Dynamo Kyjev!

Sovětské rekordy, evropské poháry a Zlaté míče

Slavii čeká už v úterý první utkání 3. předkola Ligy mistrů a do Edenu přijede klub, jehož jméno budilo svého času obavy po celé Evropě. Kyjevské Dynamo je totiž jedním z nejslavnějších klubů východní Evropy a zároveň – a to zcela prokazatelně – nejúspěšnějším klubem Sovětského svazu. Celkem třináctkrát vyhráli Kyjevané nejvyšší sovětskou fotbalovou ligu (žádnému jinému klubu se to víckrát nepodařilo), jedenáctkrát skončili druzí a třikrát třetí. V letech 1975 a 1986 se stali vítězi Poháru vítězů pohárů, předchůdce dnešní Evropské ligy, v roce 1975 navíc přidali i vítězství v Superpoháru UEFA.

Největší úspěchy Dynama v 70. a 80. letech jsou spojeny se jménem legendárního kouče Valerije Lobanovského. Ten stojí za sedmi tituly mistrů SSSR, oběma triumfy v PVP a po svém návratu na lavičku Kyjeva i za dalšími pěti ukrajinskými tituly. Dres Dynama oblékali hned tři hráči, kteří získali Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. V roce 1975 to byl Oleg Blochin, o šest let později pak Ihor Belanov. V roce 2004 se pak ze zisku Zlatého míče těšil Andrej Ševčenko, který v Dynamu působil v letech 1994-1999 a 2009-2012.

Bez Evropy naposledy před 13 lety

Ani v nové éře po rozpadu Sovětského svazu ale Dynamo neztratilo nic ze svého lesku. Samostatnou ukrajinskou ligu ovládlo po jejím vzniku hned devětkrát v řadě a sesadit ho dokázal až v roce 2002 Šachtar Doněck. Od té doby spolu až na dvě výjimky soupeří o první dvě místa právě Šachtar a Dynamo, a jejich bilance stále vyznívá lépe pro Kyjev. Ten má v klubové vitríně zatím 15 ukrajinských titulů, Doněck „pouhých“ jedenáct.

Zkušenosti nechybí Dynamu ani z evropských pohárů. Vždyť v základní skupině některého z nich chybělo naposledy v sezoně 2005/06, tedy před třinácti lety. Tehdy ve 2. kvalifikačním kole Ligy mistrů vypadlo se švýcarským Thunem, který se následně dostal až do skupiny, kde skončil na třetím místě před Spartou. V sezoně 2008/09 se kyjevští dostali až do semifinále Poháru UEFA, kde vypadli právě se svým arcirivalem a pozdějším vítězem soutěže Šachtarem Doněck. Dvakrát se pak probojovali do čtvrtfinále Evropské ligy. V roce 2011 vypadli s portugalskou Bragou, v roce 2015 nestačili na italskou Fiorentinu. V loňské sezoně se Dynamo dostalo do osmifinále Evropské ligy, kde jej vyřadilo Lazio Řím. V žebříčku UEFA patří Dynamo 23. místo – výše se z nedávných pohárových soupeřů Slavie nachází pouze Tottenham a Sevilla.

Poslední ukrajinský titul Dynama se ovšem datuje do sezony 2015/16, od té doby museli Kyjevané první příčku dvakrát postoupit Šachtaru, stejně jako prvenství v ukrajinském poháru. Letošní ročník ovšem začalo Dynamo lépe. Získalo Ukrajinský superpohár a ve čtyřech soutěžních zápasech zatím neinkasovalo, i když všechny vyhrálo o jedinou branku.

Velký článek o slavné historii Dynama Kyjev najdete v magazínu POLOČAS na zápase Slavia - Dynamo!

Dynamo v sezoně 2018/19

Šachtar Doněck – Dynamo 0:1
Ukrajinský Superpohár
18‘ Bujalskyj

Dynamo – Vorskla Poltava 1:0
1. Kolo Ukrajinské PL
33‘ Dallku (vl.)

FK Lvov – Dynamo 0:1
2. kolo Ukrajinské PL
90+2‘ Rusyn

Dynamo – Šachtar Doněck 1:0
3. kolo Ukrajinské PL
65‘ Verbič

Nominace Dynama k zápasu se Slavií:

Úvodní foto: twitter.com/DynamoKyiv

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články