Slavia zná soupeře pro základní skupinu EL | SK Slavia Praha
Více

Slavia zná soupeře pro základní skupinu EL

MONAKO/PRAHA – Sešívaní už znají své soupeře pro základní skupinu Evropské ligy. Na podzim se utkají s trojicí Villarreal, Maccabi Tel Aviv a kazašská Astana.
Červenobílí budou hrát ve skupině A Evropské ligy spolu s týmy ze Španělska, Izraele a Kazachstánu.

Rozpis skupiny A:

SK Slavia Praha – Maccabi Tel Aviv FC
1. hrací den – čtvrtek 14. září 2017 od 19:00

FC Astana – SK Slavia Praha
2. hrací den – čtvrtek 28. září 2017 od 21:05

Villarreal CF – SK Slavia Praha
3. hrací den – čtvrtek 19. října 2017 od 21:05

SK Slavia Praha – Villarreal CF
4. hrací den – čtvrtek 2. listopadu 2017 od 19:00

Maccabi Tel Aviv FC – SK Slavia Praha
5. hrací den – čtvrtek 23. listopadu 2017 od 21:05

SK Slavia Praha
– FC Astana
6. hrací den – čtvrtek 7. prosince 2017 od 19:00

Villarreal CF

Favoritem skupiny A je španělský tým Villarreal CF, který v loňském ročníku la Ligy obsadil páté místo a byl nasazen přímo do základní skupiny EL. V minulém ročníku postoupil soupeř sešívaných ze skupiny, na jaře 2016 pak přešel ve čtvrtfinále Evropské ligy přes Spartu. V posledních deseti letech chyběl Villarreal v evropských pohárech pouze dvakrát, a to když klub sestoupil do druhé ligy, z níž se ale v roce 2013 bleskově vrátil zpět na přední příčky, zajišťující pohárovou účast.

Klub přezdívaný „žlutá ponorka“ tedy hrál v posledních deseti sezonách jednou základní skupinu Ligy mistrů a sedmkrát postoupil ze základní skupiny Evropské ligy do jarní části soutěže. Největším klubovým úspěchem je bezesporu zisk UEFA Intertoto Cupu v letech 2003 a 2004.

Maccabi Tel Aviv

Izraelský celek založený v roce 1906 je nejúspěšnějším klubem izraelské historie. Celkem osmnáctkrát vyhrál domácí ligu, ze které jako jediný tým v Izraeli nikdy nesestoupil.

Se základními skupinami evropských pohárů má tým z druhého největšího izraelského města bohaté zkušenosti. Poprvé v sezoně 2004-05, kdy přes HJK Helsinki a PAOK postoupil do Ligy mistrů. Ze skupiny s Bayernem Mnichov, Juventusem a Ajaxem vyválčil čtyři body. Skupinovou fázi Ligy mistrů si zahrál také v sezoně 2015-16, kde se utkal s Chelsea, Portem, a Dynamem Kyjev. Základní skupinu Evropské ligy hrál v sezonách 2011-12, 2013-14, 2015-16 a 2016-17. Postoupit ze skupiny se povedlo v sezoně 2013-14, kdy v prvním vyřazovacím kole vypadl s Basilejí. Podle hodnocení UEFA patří Maccabi v žebříčku 87. místo.

Postup do skupiny A Evropské ligy si musel vybojovat postupem přes čtyři předkola, nejprve vyřadil albánský celek Tirana, poté islandský tým KR, ve třetím předkole přešel přes Panionis. Posledním soupeřem byl rakouský Altach, v úvodním zápasu v Rakousku vyhrál izraelský celek 1:0, odveta v Tel Avivu skončila 2:2.

Trenérem je Jordi Cruyff, který jako hráč působil v Barceloně nebo Manchesteru United. Roli sportovního ředitele zastával v kyperském AEK Larnaca a před svým přechodem na lavičku také v týmu Maccabi Tel Aviv.

Astana FC

Ze třetího koše přisoudil los Slavii dalekou cestu na východ – do Astany. Kazašský mistr vznikl v roce 2009 sloučením dvou klubů – FK Alma-Ata a FC Megasport . První dva roky nesl jméno FC Lokomotiv Astana, následně se v roce 2011 přejmenoval na FC Astana a o tři roky později poprvé zvítězil v domácí soutěži, aby titul dvakrát obhájil. Tým je mistrem roku 2016, neboť se liga hraje systémem jaro – podzim. V aktuálním ročníku vede Astana tabulku o čtyři body a má zápas k dobru.

Největším klubovým úspěchem na mezinárodní scéně je nepochybně účast v základní skupině C Ligy mistrů 2015-16 spolu s Atléticem Madrid, Benficou nebo Galatasarayem a vybojovala 4 body za remízy. Loni se pak účastnila základní skupiny Evropské ligy, v níž skončila na čtvrté příčce. Stejně jako Slavia bojoval tým z Kazachstánu letos o základní skupinu Ligy mistrů. Na jeho úkor ale postoupil z play-off Celtic, který doma zvítězil 5:0, a v dramatické odvetě mu stačila prohra 3:4.


Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Další články