První derby v roli trenéra | SK Slavia Praha
Více

První derby v roli trenéra

PRAHA – Derby prožil v sešívaném dresu několikrát jako hráč, později jako asistent trenéra na Spartě. Generálku proti Spartě si už navíc v probíhajícím ročníku odbyl na lavičce Dukly. „Teď jsem ve Slavii jako trenér, stojíme proti Spartě a věřím, že to bude velké derby s dobrým koncem pro nás,“ říká před soubojem pražských „S“ trenér Jaroslav Šilhavý.
Bude to jeho třetí zápas na lavičce Slavie. „Udělali jsme ve dvou těžkých zápasech čtyři body, takže se teď můžeme lépe připravovat na derby,“ těší trenéra Jaroslava Šilhavého. „Do Slavie jsem přišel jako hráč, od toho bych se chtěl odrazit. Teď jsem tady jako trenér, stojíme proti Spartě a věřím, že to bude velké derby s dobrým koncem pro nás,“ hlásí.

První výhru si Šilhavý připsal v pondělí. Slavia před domácím publikem zdolala Liberec. „Jsem rád, že se nám povedl poslední zápas proti Liberci, protože se máme od čeho odrazit. Potřebovali jsme vyhrát a získat v tomto zápase tři body. Úkol jsme splnili a kluci v nedělním zápase navíc předvedli charakter, který určitě budeme na Spartě při derby potřebovat,“ je mu jasné. 

Zápas pražských rivalů přináší velká očekávání. „Bez Sparty by nebyla Slavia a naopak. Ať chceme nebo ne, náš fotbalový národ je převážně rozdělený na sparťany a slávisty. Derby s sebou vždy přináší veliká očekávání. Je to zápas, který má velkou publicitu. Chceme být pokorní, věřím, že to odpracujeme a pak se uvidí,“ dodává Šilhavý.

Jeho tým už se na utkání těší. „Příprava na derby je podobná jako na ostatní zápasy, jen publicita okolo je větší. Výhodou je, že nemusíte hráče tolik motivovat. Je to zápas, který je sám o sobě motivací. Naším úkolem je spíš hráče zklidnit a dodat jim potřebné sebevědomí,“ prozradil.

On sám si derby na hřišti vyzkoušel jako hráč a dokonce v něm skóroval. „Dal jsem v derby dvě branky a vždy to znamenalo remízu. Ve starém Edenu jsem dával gól Honzovi Stejskalovi na 3:3 a Petru Koubovi na Bohemce na 1:1. Pamatuji si to živě. Derby je pořád stejné. Vyhecované mezi kluky i mezi fanoušky,“ usmívá se.

Jaké bude to letošní, celkově už 286. v pořadí? „Očekáváme plný stadion lidí, kteří budou na ten souboj natěšení. Sparta bude dobře připravená stejně jako my. Říká se, že derby nemá favorita, ale stejně si myslím, že Sparta má ohromnou kvalitu. Je oproti nám delší dobu pohromadě a má sehranější tým, což je její výhoda. Bude chtít dokázat, že je kritizovaná neprávem. V derby by získala velké plusové body, kdyby se jí to podařilo. Stejně jako my,“ uvědomuje si trenér.

Soupeř v posledních třech zápasech nevyhrál a aktuálně se mu příliš nedaří. „To rozpoložení Sparty bych vůbec nebral, nevidím to jako výhodu. Derby je úplně jiný zápas a víme, že Sparta je silná hlavně doma. Musíme tam jít s tím, že chceme pokračovat v rozdělané práci. Dobrý výsledek by nás hodně povzbudil,“ hledí pouze na Slavii.

Dobrou zprávou pro Jaroslava Šilhavého je, že na marodce zůstává už jen Levan Kenia. „Jasmin Ščuk byl už proti Liberci na lavičce. Tomáš Souček i Dušan Švento začali trénovat, ale rozhodneme se těsně před zápasem,“ nechce prozradit bližší informace o případné sestavě.

„Budeme chtít vybrat charakterní hráče, kteří jsou silní i mentálně. Vybereme ty, u nichž budeme věřit, že derby zvládnou,“ dodává jen. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Repre přehled: debuty, Zimův gól a Oscarův postup

27. 3. 2024
První reprezentační přestávka roku 2024 je u konce. Pojďme se podívat, jak si vedli slávisté v národních týmech.

Další články