Před 135 lety se narodil tvůrce české uličky Jindřich Baumruk | SK Slavia Praha
Více

Před 135 lety se narodil tvůrce české uličky Jindřich Baumruk

EDEN – Před blížícím se derby pražských „S“ si připomeňme výročí narození jedné z významných osobností slávistické fotbalové historie. 23. září 1881 se narodil Jindřich Baumruk – pravé křídlo z let 1898 až 1910.
V sešívaném dresu odehrál 211 zápasů a vstřelil v nich 200 branek.

Proslavila jej mimořádně efektní i efektivní kombinace do trojúhelníku s pravou spojkou a pravým záložníkem. Byl jedním z prvních hráčů, kteří prošli Slavií i Spartou

Vítězslav Houška v knize 50 slavných slávistů popisuje Jindřicha Baumruka následovně: „Ale kdyby bylo zapotřebí předložit důkaz o tom, že se slávisté vyznají i ve fotbalovém kumštu, byl by zajisté nejpovolanějším demonstrátorem Jindřich Baumruk. Špičkou by si nadlehčil balón, zpětnou falší by si jej hodil na čelo, sklepl na koleno, polechtal patičkou a pak na něj dorážel nártem, bodlem i placírkou.

Uměl skoro vše, co fotbalista má umět. Nebyl nejrychlejší, ale byl rychlý, nebyl kanonýr, ale byl střelec, nebyl nedostižný technik, ale uměl opracovávat merunu s citem cizeléra, nebyl tvůrce hry, ale iniciátor brilantních akcí a garant nezadržitelných úniků.“

V prvním mužstvu Slavie hrál od šestnácti let, v roce obou mezinárodních premiér Slavie (1899) mu bylo osmnáct let a byl už takzvaně hotovým hráčem. Jako křídelní útočník měl nejen dlouhé běhy a ladně čechrané centry a falšované šlehy, ale osvojil si i roli konstruktivního hráče, který se neštítil piplavé práce v poli.

Byl nezištný, nebažil po střelecké slávě, tuze rád poskytoval křižným pasem gólovou příležitost rychlonohému a tvrdému vypalovači Koškovi. Ještě po první světové válce chodíval trénovat na Slavii a na požádání rád ukazoval těm mladším, jak se vyrábí měkký, polovysoký, přesně adresovaný centr na dobíhačku.

Jindřich Baumruk zemřel 5. května 1964.


Mužstvo z roku 1900 už začalo budovat evropský věhlas slávistické kopané. Štrimpl,  K. Vosátka, Krýž, J. Vosátka, Hrabě, Setzer, BAUMRUK, Stöckel, Kindl, Zámostný, Pressler. 


Aktuálně

POSTUP! Slavisté U19 přehráli v Lisabonu Sporting CP

24. 4. 2024
Svěřenci Milana Titěry porazili ve čtvrtfinále domácí Sporting CP 1:0 gólem Dominika Pecha ze 14. minuty a postupují mezi nejlepší čtyřku.

Fanzóna před derby žen - vietnamský guláš, skákací hrad a autogramiáda

24. 4. 2024
Svátek fotbalu, derby žen se Spartou, se hraje v sobotu 27. dubna od 15 hodin ve Fortuna Areně. Fanzóna začíná od 13 hodin, brány stadionu se fanouškům otevřou o hodinu později.

MATCHDAY Olomouc. Choreoškolka i pozdní stíhací jízda

23. 4. 2024
Jak to vypadalo přímo v Edenu i jeho okolí během nedělního ligového střetnutí s Olomoucí (2:2)? Dozvíte se, MATCHDAY vás tradičně vezme za oponu.

Další články