Poprvé v reprezentaci a hned hrdinou: Routek zajistil remízu s Portugalskem | SK Slavia Praha
Více

Poprvé v reprezentaci a hned hrdinou: Routek zajistil remízu s Portugalskem

PRAHA - Slávista vstřelil jediný gól reprezentace do 19 let proti Portugalsku. Nejedná se však o útočníks, ale o stopera Miroslava Routka. Ten si v lednu připsal premiérovou trefu za áčko Slavie, teď i za národní tým. Proti Portugalsku v přípravném utkání na La Manga turnaji zajistil gólem remízu 1:1.
Miroslav Routek si připsal debut nejen v reprezentaci do 19 let, ale vůbec v dresu se lvíčkem na prsou. „Byla to pro mě úplně nová zkušenost. V reprezentaci jsem byl úplně poprvé, určitě jsem byl překvapený, když mi trenér řekl, že jedu s týmem do Španělska. Nemohl jsem tomu uvěřit," rozplývá se stoper Slavie U19.

Ostrou premiéru v reprezentačním dresu si připral proti silnému Portugalsku. „Byl jsem hlavně překvapený, že jsem dostal šanci od začátku zápas proti takové fotbalové velmoci jako je Portugalsko a jsem rád, že jsem se gólově prosadil po krásném centru od Jakuba Jankta," popsal Routek spolupráci současného a bývalého slávisty.

Fakt, že je v týmu i Jakub Jankto, Routka velmi těší. „S Kubou se vidím po dlouhé době a jsem hlavně rád, že mi tu pomáhá a radí mi, jak to v reprezentaci chodí," pokračuje Routek.

Češi uhráli s Portugalskem remízu 1:1. „Byl to určitě kvalitní soupeř, ale myslím si, že jsme s nimi sehráli vyrovnanou partii a troufám si říct, že jsme měli dokonce i vyhrát," popisuje utkání střední obránce.

U prvního reprezentačního zápasu musí padnout dotaz, jaké to je nastupovat do utkání s pocitem, že reprezentujete celou zemi? Ten pocit, když jsem nastoupil na hřiště s tím lvem na prsou, byl neskutečný! Motivaci mi navíc dodala i hymna před zápasem," líčí Routek.

Pro mladého slávistu se rok 2015 rozjel ve velkém stylu. Ještě na podzim patřil k oporám úspěšné slávistické devatenáctky, dokonce poprvé nastoupil za A-tým v Norimberku. To se ale nevyrovná tomu, co zažil v lednu. Druhý start za áčko proti Písku okořenil premiérovým gólem, který také přidal ve středu v reprezentaci. „Určitě je to výborné období, ale nesmím usnout na vavřínech a musím dál pracovat a neustále se zlepšovat," stojí nohama na zemi slávistický mládežník.

Pochvaly se Miroslav Routek dočkal i od trenéra národního týmu do 19 let Michala Petrouše. „Stoper Miroslav Routek, který si odbyl debut, působil suverénně, jako by tady hrál pořád. Je dobře, že v týmu roste konkurence, před kvalifikací budeme mít z čeho vybírat," pochvaluje si kouč na webu fotbal.cz.

ČR "19" - Portugalsko "19" 1:1 (1:1)

Góly:
33. Routek – 42. Diogo Silva.
Sestava ČR: Staněk (46. Vorel) – Šíša (46. Medveděv), Routek (46. Honiš), Šural (46. Toml), Helešic – Kulhánek, Kratochvíl, Trubač (46. Puchel) – Buchvaldek, Jankto, Yunis (46. Schick). Trenér: Petrouš.

Aktuálně

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Jana Sirotníka čeká reoperace zápěstí

17. 4. 2024
Brankář Jan Sirotník utrpěl při tréninku zlomeninu v zápěstí. Dvaadvacetiletého gólmana tak čeká operace a vynucená přestávka.

Další články