Vše o Besiktasi | SK Slavia Praha
Více

Vše o Besiktasi

V článků najdete vše podstatné: informace o letošním působení Besiktase v Poháru UEFA a domácí soutěži, zajímavosti z historie klubu či několik fotografií.
Zní to jako otřepaná fráze, ale v případě osmifinálového losu Poháru UEFA platí dvojnásob – Slavii nečeká nic lehkého.

Besiktas, bronzový tým minulého ročníku turecké ligy a její letošní lídr, v domácí soutěži zatím neprohrál. Na svém kontě má deset výher a pět remíz při skóre 25:9. Porážku nepoznal ani v Poháru UEFA: v duelech se Sarajevem, přemožitelem Sigmy Olomouc, Alavésem a Dynamem Kyjev vždy jednou remizoval a jednou zvítězil.

V týmu zkušeného trenéra Lucesca, který dříve vedl Inter Milán nebo Galatasaray Istanbul, působí několik reprezentantů, šikovný záložník Tayfur a útočník Ilhan jsou bronzovými medailisty z letošního MS. Ilhan rozhodl čtvrtfinále se Senegalem, dvě trefy přidal v zápase o třetí místo proti Korei. Dalšími osobnostmi na soupisce tureckého týmu jsou tvořivý středopolař Yalcin, rumunský útočník Pancu, francouzský záložník Nouma či obránce Zago, který přišel z AS Řím a může se chlubit titulem z italské Série A z roku 2000. Branku Besiktasu střeží ostřílený Kolumbijec Cordóba, který dříve nastupoval za Perugii.
Optimální sestava: Cordóba – Y. Ahmet, Guiaro, Tolga, Zago – Dobra, D. Ahmet, Tayfur, Nouma – Ilhan, Pancu.

Besiktas v Poháru UEFA
Cestu pohárovou Evropou nezačal Besiktas nejlépe. V domácím prostředí ztratil dvougólový náskok, se Sarajevem pouze remizoval 2:2. „Ukázali jsme dvě herní tváře. Kdybychom hráli efektivněji, mohli jsme dát šest branek. V koncovce jsme selhali,“ podotkl Lucescu. V odvetě ale o střelecké smůle nemohla být řeč – Turci vedli od páté minuty, přidali ještě čtyři góly a jasně postoupili.
V dalším kole Besiktas narazil na Alavés. V úvodním duelu stříleli pouze Španělé – před poločasem si dali vlastní branku, v nastaveném čase stihli pouze vyrovnat. V odvetě jistil postup útočník Ilhan. Hosté si v závěru vytvořili několik šancí, Besiktas však podržel gólman Cordóba.
Ve třetím kole se fotbalisté se země půlměsíce střetli se slavným Dynamem Kyjev. V Istanbulu prohrávali 0:1, brankami Panci, Yildirima a Noumy však skóre otočili. Čtvrteční utkání na Ukrajině skončilo 0:0, což k postupu bohatě stačilo.

Besiktas v lize
Osmnáctičlenná turecká liga se hraje klasickým systémem podzim – jaro. Besiktas má za sebou patnáct kol a s pětatřiceti body mu patří první příčka. V těsném závěsu je Galatasaray Istanbul, který ztrácí dva body. O špičku tabulky se hrálo minulou neděli – Besiktas porazil městského rivala na jeho vlastním stadiónu 1:0, navíc má zápas k dobru.
Náš soupeř se letos utká ještě se čtrnáctým Samsunsporem (15.12.) a desátým Bursasporem (21.12).

Historie
Besiktas byl založen roku 1903. Původní název zněl Beşiktaş Bereket Jimnastik Kulübü. Prvními aktivitami bylo vzpírání, gymnastika a zápasení. Fotbal byl totiž u tehdejšího sultána v nemilosti. Míč se tak v klubu objevil až o osm let později.

Za dobu své existence zaznamenal Besiktas několik pozoruhodných rekordů: šestapadesát zápasů bez porážky v řadě, jedna prohra během dvou sezón či devatenáct ocenění Fair Play. Největším úspěchem na evropském poli bylo čtvrtfinále PMEZ v roce 1987 a dvojí účast v základní skupině LM.

Domácí zápasy hraje Besiktas na stadiónu İnönü pro jednadvacet tisíc diváků. Podle UEFA a Eurosportu patří stadión mezi pět nejlepších v Evropě.

Klub se pyšní jedinečným emblémem – ve znaku má jako jediný v Turecku národní vlajku. Vyznamenání získal jako odměnu za to, že ve jménu turecké reprezentace nastoupil proti Řeckému výběru.

Fotografie převzaty z www.bjk.com.tr.

Aktuálně

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Další články