Hlasujte o výzdobě Stadionu v Edenu | SK Slavia Praha
Více

Hlasujte o výzdobě Stadionu v Edenu

PRAHA/EDEN – Plášť stadionu v Edenu ozdobí velkoplošné obrazy legendárních hráčů Slavie. Bigboardy pokryjí stěnu stadionu u hlavního vchodu směrem k ulici U Slavie a Obchodnímu centru Eden. Všichni kolemjdoucí i kolemjedoucí uvidí na stěně stadionu dvě obří fotografie klubových legend.
Že by prvním z hráčů měl být desetinásobný král ligových střelců v dresu Slavie a nejlepší střelec dvacátého století Josef „Pepi“ Bican, o tom asi není pochyb. Právě v září letošního roku si navíc budeme připomínat sté výročí narození tohoto nezapomenutelného útočníka.

Kdo bude ale druhým hráčem, který přivítá fanoušky v jarní části sezóny a který nenechá nikoho na pochybách, že právě Slavia je v Edenu doma? O tom můžete rozhodnout vy, fanoušci!

Na homepage stránky slavia.cz najdete anketu, kde vám nabízíme výběr největších legend stodvacetileté historie Slavie. Vítězné jméno se objeví po boku Josefa Bicana na průčelí stadionu v Edenu.

Zvolte si legendu, která bude shlížet na Eden

Jan Košek

Janu Koškovi patří druhá příčka na žebříčku slávistických kanonýrů, když dokázal v červenobílém dresu nasázet 819 branek. Vynikající střelec, duše i velitel týmu, který uměl strhnout mužstvo k neuvěřitelným výkonům. Slavný zápas v roce 1906, kdy Slavia porazila 4:0 anglický Southampton, zastihl Koška v nejlepší formě, slávistický ostrostřelec dal sám tři branky. V roce 1911 vedl jako kapitán českou amatérskou reprezentaci na vítězném mistrovství Evropy. V Roubaix Čechy tehdy porazily Anglii 2:1.

František Plánička

Jedna z nejvýraznějších postav fotbalové historie. Mrštný, pružný, odvážný, rychlý, s jedinečným výskokem a čtením hry. Přes pouze střední vzrůst považován ve své době se Španělem Zamorou za nejlepšího gólmana planety. Tehdy nejpopulárnější československý fotbalista, ve světě známý jako „Planika“. Do Slavie přišel z SK Bubeneč poté, co jej jako neperspektivního po půlroční přípravě odmítla Sparta. Čestný kapitán Slavie, za kterou odehrál celkově 599 utkání. Dnes slávistická legenda a symbol klubové věrnosti. Za reprezentaci odchytal 73 zápasů, držitel stříbrné medaile z MS 1934 v Itálii, účast na MS 1938.

Vlastimil Kopecký

Dvornímu nahrávači Papiho Bicana patří s 953 zápasy v sešívaném dresu absolutní prvenství v této statistice, počtem vstřelených branek (715) se ve slávistické historii řadí na třetí místo za Bicana a Koška. Ač menší postavy, byla tato levá spojka nebo i krajní záložník a obránce excelentním střelcem i skvělým hlavičkářem. Sešívanému dresu zůstal věrný celý život. Hrál v něm přes třicet let, a v roce 1967 v něm během utkání staré gardy i zemřel…

František Veselý

Slávistická ikona, bez nadsázky miláček starého Edenu. Odchovanec oddílové mládežnické základny, v sešívaném dresu absolvoval 902 utkání a vstřelil v nich 250 branek. V lize nastoupil k 404 utkáním. Vynikající, rychlý, techniky vybavený pravý křídelní útočník, jeden z nejlepších československých fotbalistů v 60. a 70, letech minulého století. Kromě krátkodobého působení v Dukle Praha hrál Veselý ligu jen ve Slavii. Kapitán mužstva. V letech 1965 až 1970 odehrál 133 ligových utkání po sobě.

Vladimír Šmicer

Majitel všech tří slávistických mistrovských titulů v novodobé éře (1996, 2008 a 2009), vítěz Ligy mistrů a Poháru UEFA v dresu Liverpoolu. Vítěz ankety Fotbalista roku a Osobnost ligy v roce 2008. Za českou reprezentaci si tento vynikající záložník připsal osmdesát startů, vstřelil dvacet sedm branek a v jeho sbírce jsou dvě medaile z Mistrovství Evropy – stříbrná z roku 1996 a bronzová z roku 2004. Za Slavii nastoupil „Štístko“ celkem k 212 zápasům, 105 z toho odehrál v lize.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články