Slávisté budou mít při nástupu do derby dresy ve střihu z roku 1956, kdy se klub vrátil k tradičním barvám | SK Slavia Praha
Více

Slávisté budou mít při nástupu do derby dresy ve střihu z roku 1956, kdy se klub vrátil k tradičním barvám

Při nástupu do pondělního derby si všichni fotbaloví příznivci připomenou historii obou nejslavnějších klubů. Oba týmy budou mít na sobě historické dresy.

Při nástupu do pondělního derby si všichni fotbaloví příznivci připomenou historii obou nejslavnějších klubů. Oba týmy budou mít na sobě historické dresy.

Slavia ve spolupráci se společností Umbro připravila soupravu dresů, které nejsou retrokolekcí, ale mají design nádherných červenobílých dresů, ve kterých Slavia nastoupila v roce 1956. Po letech zákazu tradičních barev se tehdy vrátila ke svým barvám na mezinárodním velikonočním turnaji, který se konal právě na Letné. V dubnu od této slavné události uběhlo 55 let.  

Historický okamžik si můžeme připomenout díky vzpomínce historika Vladimíra Zápotockého, kterou jsme na webu uvedli právě u příležitosti tohoto výročí.

Velikonoce 1956, konečně zase červenobílí! Je neděle. Druhý duben odpoledne. Začíná mezinárodní Velikonoční turnaj. Na sparťanský trávník vybíhá jedenáctka v nových, nažehlených červenobílých dresech. Jako za Pláničky a Bicana. Stadion bouří, tleská, mnozí fanouškové slzí radostí, fotografové se sbíhají, nelze přeci propást ten slavnostní okamžik! Před jejich objektivy předstupuje tato „památná jedenáctka“: v horní řadě odleva Kocourek, Andrejkovič, Jareš, Hildebrandt, Hubálek, Pešek a kapitán mužstva Štádler, v dolní řadě odleva jsou Fiktus, Jonák, St.Hlaváček a Svoboda. Traduje se hrubá věta „todle někdo vodsere!“ Měl ji říct prezident Antonín Zápotocký (byl v lóži na hlavní tribuně), měl ji říct redaktor Josef Laufer (popřel to, byl přitom se správcem Polťákem v kabině mužstva) a dokonce i nejvyšší zástupce sjednocené tělovýchovy František Vodsloň (seděl na hlavni tribuně v první řadě), leč skutečného autora vypátrat nelze. Možná šlo jen o báji a mýtus. Slavii už z dresů tak slavných nadále nikdo nesvlékal.

Po nástupu a týmové fotografii odehrají oba týmy derby ve svých tradičních dresech pro Gambrinus ligu. Slavia nyní zvažuje způsob, jakým historické dresy nabídnout k prodeji fanouškům v rámci dobročinné akce.

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Po reprezentační pauze na béčko! V neděli na Xaverově proti Robstavu

28. 3. 2024
Slávistický B-tým čeká 20. kolo ČFL. V neděli 31. března vyzve na Xaverově od 10:15 FK Robstav. Vstupenky na utkání budou k dispozici na místě.

Další články