V sobotu slavnostní ceremoniál u hrobu J.W. Maddena | SK Slavia Praha
Více

V sobotu slavnostní ceremoniál u hrobu J.W. Maddena

PRAHA – Během nadcházejícího víkendu do Prahy zavítá vzácná návštěva. Z Glasgow přilétají v pátek zástupci organizace Celtic Graves Society, kteří uctí památku Johna Williama Maddena, významné postavy jak slávistické klubové historie, tak samozřejmě i skotského klubu.
John William Madden alias Dědek Madden je v mysli fanoušků Slavie spjat především se svým trenérským působením v našem klubu, kde vydržel trénovat neuvěřitelných 25 let od roku 1905 do roku 1930. „Jedná se však i o velmi významnou postavu skotského fotbalu, byl historicky prvním kapitánem Celtiku Glasgow v roce 1888, jeho centrforwardem, takže nejdůležitější postavou týmu,“ vysvětluje význam Maddena pro skotský klub Miroslav Pomikal, člen výboru Odboru přátel.

Historická sekce Odboru přátel se velice intenzivně zajímá o místa posledního odpočinku velkých postav Slavie – o některé hroby pečuje, u dalších si slávistické legendy připomíná při vzpomínkových procházkách na Dušičky. Přitom stále aktivně hledá hroby slávistů, které upadly v zapomnění.

K prvnímu kontaktu obou organizací došlo zhruba před dvěma lety, kdy v Praze probíhaly oslavy 150 let od narození Maddena a při této příležitosti došlo i k renovaci Maddenova hrobu na pražském Olšanském hřbitově. Na opravu náhrobku přispěli i sami fanoušci Slavie.„Věděli jsme, kde Maddenův hrob leží, chodili jsme k němu poměrně pravidelně a často jsme na něm našli suvenýry od skotských fanoušků Celtiku, kteří ho v Praze navštěvovali – jednou tam byl dopis, podruhé klubová šála,“ líčí Pomikal.

Náplní činnosti organizace Celtic Graves Society (CGS), vzniklé v roce 2010, je hledání míst posledního odpočinku významných postav klubové historie a zaznamenání jejich umístění. Vzhledem k tomu, že Skotové byli jedním z průkopníků fotbalu, skotští hráči a trenéři působili po celé Evropě i ve světě, namátkou například v USA. Návštěvu Prahy a připomenutí si památky svého prvního kapitána plánují členové CGS několik měsíců a Odbor přátel pro ně připravil pestrý program.

Po pátečním dopoledním příletu čeká Skoty prohlídka stadionu v Edenu a návštěva výstavy Bican, odpoledne pak zavítají na Duklu, kde si připomenou vzájemné utkání v semifinále Poháru mistrů evropských zemí v roce 1967. Do finále tenkrát postoupil Celtic a v posledním utkání porazil Inter Milán a celý pohár vyhrál.

Stěžejním okamžikem návštěvy CGS bude sobotní
slavnostní ceremoniál u hrobu Johnyho Maddena, srdečně zváni jsou všichni fanoušci Slavie. Sraz je v 12:45 u hlavního vchodu na Olšanské hřbitovy, samotný ceremoniál začne ve 13 hodin. Proslovy pronesou Petr Nosálek, redaktor Českého rozhlasu, archivář Slavie Karel Zuska, za CSG Brendan Sweeney a za Skoty žijící v Praze Bernie Thompson. Proslovy zakončí položení květin na hrob. Odpoledne čeká celou skupinu CGS a Odboru přátel návštěva Letné a míst, kde Slavia mívala stadion, a večer pak slavnostní večeře s vedením Slavie.

Přijďte společně uctít památku velké postavy jak slávistické, tak skotské fotbalové historie, v sobotu 1. dubna ve 12:45 se na vás budou těšit zástupci Odboru přátel a Celtic Graves Society. 

Aktuálně

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Závěr základní části, v sobotu proti Pardubicím v Horních Měcholupech

27. 3. 2024
Slávistky jedou v letošní sezoně spanilou jízdu, v základní části ani jednou neprohrály a tabulky vedou s pětibodovým náskokem. V sobotu 30. března se od 14:00 postaví na domácí půdě v Horních Měcholupech Pardubicím.

Další články