Statistické ohlédnutí za podzimem: Když dva dělají totéž | SK Slavia Praha
Více

Statistické ohlédnutí za podzimem: Když dva dělají totéž

PRAHA - Věděli jste, že Milan Škoda dal všech devět podzimních branek pravou nohou? Že je od čtrnáctého kola nejlepším střelcem Slavie v historii samostatné ligy? Nebo že když dá Jaromír Zmrhal gól, Slavia zvítězí? I takový byl podzim 2016.
Ani na minutu v lize nechyběl Slavii kapitán Jiří Bílek, který spolu s Janem Bořilem odehrál plných 1440 minut. Na třetí příčce pak je Josef Hušbauer s 1392 minutami. Při součtu všech soutěží se na prvním místě krajní obránce Jan Bořil osamostatnil, Slavii scházel na hřišti pouze v pohárovém utkání s Litoměřickem, odehrál tak na podzim celkem 2070 minut v sešívaném.

Slávisté se s růstem týmového výkonu objevují také na čele individuálních statistik. Milan Škoda sice musel prozatím přenechat post nejlepšího ligového střelce svému mladšímu bratrovi Michalovi, má však více asistencí, což z něj činí nejvíce bodujícího hráče ligy.

Zajímavým ukazatelem, který nabízí český nejvyšší soutěž, je také Chance index, zaměřující se na to, kolik hráč vytvořil spoluhráčům gólových příležitostí. A i v tomto případě je na vrcholu tabulky slávista, tentokrát Josef Hušbauer, ale o něm již byla řeč v minulém článku. Jak se dařilo na podzim jeho spoluhráčům?

Souboj o krále střelců

Sešívaní fanoušci si mohli na podzim užívat klubový souboj o nejlepšího střelce. A napínavý byl až do posledního zápasu, oba hráči totiž skórovali i ve Zlíně. Určování vítěze je pak otázkou stanovených kritérií. V lize dal nejvíc branek Škoda, celkově ovšem Mešanovič.

Milan Škoda se v létě dohodl na setrvání v Edenu a postupně se dostával do tempa. Prosadil se v kvalifikaci Evropské ligy proti Levadii Tallinn, ale rozstřílel se hlavně ve druhé polovině podzimu. Díky dvěma brankám v posledním utkání ve Zlíně také obhájil s 8 góly post nejlepšího slávistického ligového střelce. V lize vyslal na celkem 42 střel, 20 z toho na branku soupeře. Nejvíce, a to šestkrát vypálil proti Liberci a Příbrami, pětkrát pak střílel v Brně.

Svůj počet ligových gólů v červenobílém navíc navýšil na celkových 47, což z něj činí neproduktivnějšího útočníka od vzniku samostatné české ligy. Stanislava Vlčka překonal gólem ve 14. kole na Dukle. Třicetiletému útočníkovi tak patří další důležitý mezník v historii klubu. Je na místě připomenout, že od roku 2014 je jeho jméno napsané také vedle branky s pořadovým číslem 1000.

Do posledního utkání ve Zlíně se se svým parťákem z útoku přetahoval o post nejlepšího střelce podzimu. V lize ho sice Milan Škoda na poslední chvíli předčil, Muris Mešanovič má ale v záloze ještě hattrick z pohárového utkání proti Litoměřicku, v součtu je tak neproduktivnějším střelcem právě on.

A protože pět ze sedmi ligových branek dal jako střídající hráč, vysloužil si přezdívku „supernáhradník“. Neznamená to ovšem, že pokud Mešanovič nastoupí od začátku, gól nikdy nedá. Proměnil dva, u obou ale nastoupil s parťákem v útoku – Milanem Škodou. Z jeho 30 střel mířilo na branku 15. Nejvíce zakončoval proti Spartě a Příbrami, v obou případech pálil pětkrát.

Mešanovič dal v průměru gól každých 85 minut a na rozdíl od Škody, který skóroval jen pravačkou, byla jeho zakončení různorodá. Hlavou dával gól v Tallinnu, hattrick proti Litoměřicku složil ze střely levačkou, pravačkou a hlavičky. V lize pak opět rozložil rovnoměrně zakončení mezi obě nohy a hlavu (vše 2x) a přidal ještě zakončení hrudí.


Mladá krev v záloze

Josef Hušbauer nebyl jediným tahounem ve středu pole. Dvojice sešívaných záložníků Barák – Zmrhal potěšila na podzim nejen fanoušky Slavie, ale i českého národního týmu. Trenér Karel Jarolím hráče na podzim nominoval do reprezentace a oba se mu odvděčili brankou. Jaromír Zmrhal si ji schoval na svůj druhý start, kdy doma v Edenu nastoupil proti Norsku. V následujícím přátelském zápase s Dánskem skóroval i Barák. Ale jak jim to šlapalo v lize?

126 ligových zápasů a všechny v červenobílém, to je slušná porce pro třiadvacetiletého Jaromíra Zmrhala. Na podzim zasáhl do všech ligových utkání a ze všech hráčů vyslal nejvíce přihrávek do gólové šance – 27. A protože jeho přihrávek využil ke skórování akorát Milan Škoda ve Zlíně a proti Bohemce, vyřešil to po svém a pět branek vsítil sám.

Antonín Barák za svým spoluhráčem ze záložní řady rozhodně nezaostával, naopak se vypracoval v pevný článek základní jedenáctky. Tři branky a tři asistence, k tomu navíc 26 přihrávek do gólové šance, to vše dělá podle Chance Indexu z Baráka čtvrtého nejkreativnějšího hráče ligy.

Obranný val

Kapitána Jiřího Bílka doplňuje v defenzivě neprostupná dvojice střežící prostor před Jiřím Pavlenkou. Ač bez sebe Simon Deli a Michael Ngadeu mimo hřiště nedají ani ránu, ze začátku se zdálo, že jejich spolupráce na trávníku už tak dobře šlapat nebude. Na stoperu jim to v Tallinnu příliš nefungovalo, to však vyřešila rošáda v sestavě. Od doby, kdy se Michael Ngadeu posunul na post defenzivního záložníka, základní jedenáctka dostala jasné obrysy. A i díky nim má Jiří Pavlenka nejnižší ligový průměr inkasovaných branek na zápas 0,64 branky a udržel sérii 388 minut bez obdrženého gólu.

Simon Deli byl ligovými trenéry zvolen nejlepším obráncem a v obranných soubojích je mezi ligovými hráči na třetím místě s 73% úspěšností. Před ním je v žebříčku nová akvizice Slavie Michael Lüftner s necelými 75 %. Doma v Edenu měl Deli dvakrát dokonce v obranných soubojích stoprocentní úspěšnost s Rio Ave (7/7) a Slováckem (10/10). Ale umí to i dopředu, proti Boleslavi vyhrál 7 ze 7 útočných soubojů.

Urostlý stoper má také vysokou přesnost přihrávek, 84,4 % ze 455 přihrávek našlo svého adresáta. Předčil ho jen Jiří Bílek, který rozdal 587 přihrávek s přesností 84,7 %. Nejvíce soubojů ze všech slávistů pak vyhrál Michael Ngadeu, a to jak celkově – 212, tak i těch obranných 137. Podzim si osladil ještě gólem přes hlavu proti Mladé Boleslavi.

Předchozí díly:

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články