Slávisté vyrazili na letiště, čeká je náročný přesun do Astany | SK Slavia Praha
Více

Slávisté vyrazili na letiště, čeká je náročný přesun do Astany

EDEN – Slávistická výprava je na cestě na pražské letiště, odkud půl hodiny po poledni odletí do kazašské Astany na druhý zápas ve skupině Evropské ligy UEFA.
Slávisté tak mají před sebou další perný týden, ve kterém je navíc čeká cestování do kazašské Astany.

Zápas s Maccabi, derby, domácí pohár s Třincem, zápas ve Zlíně, Evropská liga UEFA v kazašské Astaně a domácí duel se Zbrojovkou Brno. Slavia má jeden náročný týden za sebou a ten další před sebou.

Půl hodiny po poledni zamíří letadlo se slávistickou výpravou na palubě do 3920 kilometrů vzdálené Astany. Čeká ji pět a půl hodiny v letadle a čtyřhodinový časový posun. I to je důvod, proč tým odlétá na první venkovní zápas skupiny Evropské ligy o dva dny dříve.

„Z hlediska prevence je důležité, aby po dobu letu měli hráči na sobě kompresní prádlo a dodržovali pitný režim. Určitě také pomůžou některé cvičící prvky, které lze v letadle aplikovat. Protože když je tělo dlouho v jedné pozici, například sedí pět a půl hodiny v letadle, tak krev stagnuje a nerozvádí se po těle tak, jak by měla při normálním provozu. Necirkuluje zejména do těch koncových částí, jako jsou hlava, ruce a nohy. A právě kompresní prádlo pomáhá stlačit struktury v koncových částech těla a nutí ho pracovat tak, jako by fungovalo v běžném provozu,“ upozorňuje fyzioterapeut
Václav Sýkora.

V Astaně hráče sice čeká čtyřhodinový časový posun, ale realizační tým a hráči „pojedou“ podle středoevropského času . Snídaně je například naplánovaná na osmou hodinu ranní, i když v Astaně bude už poledne. Zápas se hraje v pět hodin odpoledne středoevropského času, což znamená v devět hodin večer času místního.

„S trenéry budeme samozřejmě řešit nastavení středečního tréninku, musíme naplánovat i to, v kolik hodin a jak dlouho necháme hráče spát, aby se tělo nastavilo do co nejpřirozenějšího režimu a aby se adaptovalo na místní podmínky. Vliv má samozřejmě i strava. Tréninková náplň bude velmi důležitá, protože tělo může být unavené, takže to musí být střídmě a rozumně nastavené, aby to všechno hráči co nejlépe přijali,“ zdůrazňuje Václav Sýkora.

Některé hráče navíc v reprezentační přestávce, která následuje po zápase se Zbrojovkou Brno, může čekat ještě let do Ázerbájdžánu, kde český tým čeká předposlední kvalifikační zápas. „Myslím si, že dva takové náročné přesuny během jednoho týdne, jak letové, tak časové, budou na hráčích znát více než samotný zápas v Astaně. A nesmíme zapomenout ani na zápas s Brnem, který ještě následuje po našem návratu. Na druhou stranu Slavia má široký kádr, uvidíme, pro jakou sestavu se trenér rozhodne. A my v realizačním týmu musíme udělat všechno pro to, aby byli hráči na dobu zápasu co nejlépe připraveni, uzavírá fyzioterapeut Slavie Václav Sýkora.

Z Astany se slávistická výprava vrací v pátek 29. září odpoledne. A už v neděli od 18 hodin nastoupí hráči Slavie do zápasu se Zbrojovkou Brno. 

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články