Slávisté v reprezentaci: První trefy pro Součka a Sýkoru! | SK Slavia Praha
Více

Slávisté v reprezentaci: První trefy pro Součka a Sýkoru!

Také o uplynulé reprezentační pauze vyslala Slavia velký počet hráčů do národních týmů. Áčku České republiky pomohli slávisté ke dvěma výhrám v Kataru. Postup do dalších částí kvalifikací slaví mládežničtí reprezentanti v kategorii U19, Andrei Sintean zařídil výhru Rumunska, Kristijan Trapanovski s Makedonií porazil Belgii a Švýcarsko. Farid Nabiyev se posunul z národního týmu U19 do U21. Kdo další ze Slavie reprezentoval své země?

A-tým

Česká republika

Český národní tým čekal turnaj v Kataru, pro který trenér Karel Jarolím nominoval čtyři slávisty. Do nominace se dostal ještě Jaromír Zmrhal, ten však kvůli zranění nakonec na Arabský poloostrov neodcestoval.

Do prvního utkání proti účastníkovi MS z Islandu nastoupili v základní sestavě Josef Hušbauer a Tomáš Souček. Právě odchovanec Slavie se postaral o úvodní trefu Česka! Po dlouhém autu si našel míč ve vápně, z první ho poslal do sítě a mohl tak oslavit svou první trefu v reprezentačním dresu.

Také druhý gól českého výběru padl díky hráči Slavie. Filip Novák sklepl míč hlavou na penaltový puntík, kde byl připravený střídající Jan Sýkora, který prudkou a přesnou ranou prostřelil brankáře Islandu. Česká republika tak porazila díky premiérovým gólům slávistů Island 2:0.

V druhém zápase proti Kataru naskočili v základní jedenáctce Jan Sýkora, Jan Bořil a Josef Hušbauer, třetí jmenovaný navíc vedl český tým s kapitánskou páskou! A právě po rohovém kopu Josefa Hušbauera se Česko radovalo z jediné trefy, k jeho centru se ve vápně dostal bývalí hráč Slavie Antonín Barák a rozhodující trefou potvrdil dobrou střeleckou formu z italské Serie A. Do zápasu poté zasáhl ještě střídající Tomáš Souček.

Ukrajina

Trenér Andriy Shevchenko povolal do svého výběru oba ukrajinské hráče z kádru Slavie – Eduarda Sobola a Ruslana Rotaně. Ukrajina odehrál přípravný zápas proti svým západním sousedům, Slovensko porazila 3:1. Oba slávisté odehráli celý duel a pomohli tak k výhře.

Kamerun

Africký tým byl již bez šance na postup na MS, v posledním utkání kvalifikační skupiny změřil síly se Zambií. Opět nechyběl v základní sestavě Michael Ngadeu-Ngadjui, který odehrál celý zápas, který skončil dělbou bodů za remízu 2:2.

Pobřeží slonoviny

Druhý reprezentant v africkém celku Simon Deli měl s Pobřežím slonoviny naději na postup, jeho tým ale musel porazit Maroko. Opora obraných řad Slavie nastoupila v základní sestavě, po prvním poločase byl ale Simon Deli střídán. Maroko utkání zvládlo a vyhrálo 2:0 a zahraje si tak na MS v Rusku.

U21

Česká republika

V nominaci byl jediný slávista – Daniel Trubač, který hostuje v Teplicích. Proti San Marinu odehrál první poločas, Lvíčata potvrdila roli favorita ziskem tří bodů za výhru 3:1. Do druhé duelu v Moldavsku nastoupil také v základní sestavě, odehrál 56 minut a výběr U21 dovedl domů tři body za výhru 3:1.

Slovensko

Jakuba Hromadu čekalo se slovenským týmem U21 náročné utkání, v Cartageně se utkali proti domácímu Španělsku. Jakub vedl slovenský tým jako kapitán, v průběhu prvního poločasu se dokonce Slovensko dostalo do vedení, Španělé ale dokázali utkání otočit a nakonec zvítězili 5:1.

Ázerbajdžán

Ačkoliv Farid Nabiyev patří věkem stále do kategorie U19, za národní tým U21 Ázerbajdžánu nastoupil do utkání kvalifikace na ME. V prvním zápase s Německem jeho tým prohrál 0:7, Farid odehrál 62 minut, proti Kosovu pak naskočil do závěrečných minut zápasu.

U20

Česká republika

Dvojice slávistů Matěj Chaluš a Daniel Souček (první hostuje v Mladé Boleslavi, druhý v Táborsku) nastoupila v dalším zápase Elite Tournament v základní sestavě proti Švýcarsku. Český tým si připsal jednoznačné vítězství a vyhrál 4:1. V tabulce Elite Tournament patří Česku průběžně pěkné druhé místo.

U19

Česká republika

Mladíci Česka bojovali o postup do další fáze kvalifikace na ME. V prvních dvou zápasech nad Armenií a Lucemburskem zvítězili jednoznačně v obou zápasech 5:0. Pozici stopera hájil v obou duelech Vojtěch Mareš, který hostuje v týmu druholigové Viktorie Žižkov. Poslední utkání se Skotskem, před kterým už měl český tým jistý postup do další fáze kvalifikace, zvládli čeští mládežníci opět vítězně (1:0). Vojtěch Mareš opět pomohl k čistému kontu svého týmu.

Rumunsko

Dalšího mládežnického reprezentanta vyslala Slavia do Rumunska, které také hrálo zápasy kvalifikace na ME U19. Andrei Sintean nastoupil do zápasů proti Řecku a Rusku v základní sestavě, první utkání svým gólem na 2:1 rozhodl, druhý zápas skončil výhrou ve stejném poměru, Rumunsko U19 si tak zajistilo postup! Závěrečné utkání skupiny proti Gibraltaru skončilo vysokou výhrou Rumunska 8:0, Andrei Sintean naskočil do druhého poločasu.

Makedonie

Překvapivý postup ze skupiny se povedl dalšímu zástupci Slavie v národním týmu. Mládežnická reprezentace Makedonie, za níž hraje Kristijan Trapanovski, porazila v prvním zápase Švýcarsko, ve druhém utkání pak Belgii a zajistila si postup! Kristijan odehrál proti Švýcarsku 53 minut, proti Belgii naskočil do hry na závěrečné minuty. V posledním zápase proti Lichtenštejnsku, které skončilo výhrou Makedonie 6:0, přišel do hry od úvodu druhé půle.

U18

Česká republika

Trojice David Macháček, Michael Hönig a Tomáš Čvančara zasáhla do utkání proti Nizozemsku, Belgii a Irsku na turnaji ve Španělsku, který český tým vyhrál! Proti Nizozemsku se trefil Tomáš Čvančara a přispěl k výhře 4:1, utkání s Belgií skončilo 1:1, duel s Irskem 4:1 pro Česko.

U16

Česká republika

Také v kategorii U16 měla Slavia tři zástupce. Do dvojutkání proti Německu naskočili Adam Toula, Martin Douděra a Štěpán Starý. Čeští mladíci se soupeře nezalekli a dvakrát svého západního souseda porazili v poměrech 2:0 a 4:0.

Aktuálně

Rozpis nadstavby: Začátek doma, derby 11. května

23. 4. 2024
Podívejte se, jak vypadá harmonogram FORTUNA:LIGA FINÁLE, který byl zveřejněn v průběhu středečního odpoledne. Na koho a kdy slávisté narazí?

Bořil prodloužil smlouvu: Jsem nadšený, odhodlaný

23. 4. 2024
Spojení Jana Bořila a Slavie bude pokračovat i v příští sezoně. Kapitán týmu a čtyřnásobný mistr ligy prodloužil s klubem smlouvu do června 2025.

U19 míří na čtvrtfinále Al Abtal Cupu. Utká se se Sportingem CP

23. 4. 2024
Slávistický výběr do devatenácti let míří na čtvrtfinále turnaje Al Abtal Cup. Ve středu se slávisté střetnou v Portugalsku se Sportingem Lisabon.

Další články