Slávisté v reprezentaci: První trefy pro Součka a Sýkoru! | SK Slavia Praha
Více

Slávisté v reprezentaci: První trefy pro Součka a Sýkoru!

Také o uplynulé reprezentační pauze vyslala Slavia velký počet hráčů do národních týmů. Áčku České republiky pomohli slávisté ke dvěma výhrám v Kataru. Postup do dalších částí kvalifikací slaví mládežničtí reprezentanti v kategorii U19, Andrei Sintean zařídil výhru Rumunska, Kristijan Trapanovski s Makedonií porazil Belgii a Švýcarsko. Farid Nabiyev se posunul z národního týmu U19 do U21. Kdo další ze Slavie reprezentoval své země?

A-tým

Česká republika

Český národní tým čekal turnaj v Kataru, pro který trenér Karel Jarolím nominoval čtyři slávisty. Do nominace se dostal ještě Jaromír Zmrhal, ten však kvůli zranění nakonec na Arabský poloostrov neodcestoval.

Do prvního utkání proti účastníkovi MS z Islandu nastoupili v základní sestavě Josef Hušbauer a Tomáš Souček. Právě odchovanec Slavie se postaral o úvodní trefu Česka! Po dlouhém autu si našel míč ve vápně, z první ho poslal do sítě a mohl tak oslavit svou první trefu v reprezentačním dresu.

Také druhý gól českého výběru padl díky hráči Slavie. Filip Novák sklepl míč hlavou na penaltový puntík, kde byl připravený střídající Jan Sýkora, který prudkou a přesnou ranou prostřelil brankáře Islandu. Česká republika tak porazila díky premiérovým gólům slávistů Island 2:0.

V druhém zápase proti Kataru naskočili v základní jedenáctce Jan Sýkora, Jan Bořil a Josef Hušbauer, třetí jmenovaný navíc vedl český tým s kapitánskou páskou! A právě po rohovém kopu Josefa Hušbauera se Česko radovalo z jediné trefy, k jeho centru se ve vápně dostal bývalí hráč Slavie Antonín Barák a rozhodující trefou potvrdil dobrou střeleckou formu z italské Serie A. Do zápasu poté zasáhl ještě střídající Tomáš Souček.

Ukrajina

Trenér Andriy Shevchenko povolal do svého výběru oba ukrajinské hráče z kádru Slavie – Eduarda Sobola a Ruslana Rotaně. Ukrajina odehrál přípravný zápas proti svým západním sousedům, Slovensko porazila 3:1. Oba slávisté odehráli celý duel a pomohli tak k výhře.

Kamerun

Africký tým byl již bez šance na postup na MS, v posledním utkání kvalifikační skupiny změřil síly se Zambií. Opět nechyběl v základní sestavě Michael Ngadeu-Ngadjui, který odehrál celý zápas, který skončil dělbou bodů za remízu 2:2.

Pobřeží slonoviny

Druhý reprezentant v africkém celku Simon Deli měl s Pobřežím slonoviny naději na postup, jeho tým ale musel porazit Maroko. Opora obraných řad Slavie nastoupila v základní sestavě, po prvním poločase byl ale Simon Deli střídán. Maroko utkání zvládlo a vyhrálo 2:0 a zahraje si tak na MS v Rusku.

U21

Česká republika

V nominaci byl jediný slávista – Daniel Trubač, který hostuje v Teplicích. Proti San Marinu odehrál první poločas, Lvíčata potvrdila roli favorita ziskem tří bodů za výhru 3:1. Do druhé duelu v Moldavsku nastoupil také v základní sestavě, odehrál 56 minut a výběr U21 dovedl domů tři body za výhru 3:1.

Slovensko

Jakuba Hromadu čekalo se slovenským týmem U21 náročné utkání, v Cartageně se utkali proti domácímu Španělsku. Jakub vedl slovenský tým jako kapitán, v průběhu prvního poločasu se dokonce Slovensko dostalo do vedení, Španělé ale dokázali utkání otočit a nakonec zvítězili 5:1.

Ázerbajdžán

Ačkoliv Farid Nabiyev patří věkem stále do kategorie U19, za národní tým U21 Ázerbajdžánu nastoupil do utkání kvalifikace na ME. V prvním zápase s Německem jeho tým prohrál 0:7, Farid odehrál 62 minut, proti Kosovu pak naskočil do závěrečných minut zápasu.

U20

Česká republika

Dvojice slávistů Matěj Chaluš a Daniel Souček (první hostuje v Mladé Boleslavi, druhý v Táborsku) nastoupila v dalším zápase Elite Tournament v základní sestavě proti Švýcarsku. Český tým si připsal jednoznačné vítězství a vyhrál 4:1. V tabulce Elite Tournament patří Česku průběžně pěkné druhé místo.

U19

Česká republika

Mladíci Česka bojovali o postup do další fáze kvalifikace na ME. V prvních dvou zápasech nad Armenií a Lucemburskem zvítězili jednoznačně v obou zápasech 5:0. Pozici stopera hájil v obou duelech Vojtěch Mareš, který hostuje v týmu druholigové Viktorie Žižkov. Poslední utkání se Skotskem, před kterým už měl český tým jistý postup do další fáze kvalifikace, zvládli čeští mládežníci opět vítězně (1:0). Vojtěch Mareš opět pomohl k čistému kontu svého týmu.

Rumunsko

Dalšího mládežnického reprezentanta vyslala Slavia do Rumunska, které také hrálo zápasy kvalifikace na ME U19. Andrei Sintean nastoupil do zápasů proti Řecku a Rusku v základní sestavě, první utkání svým gólem na 2:1 rozhodl, druhý zápas skončil výhrou ve stejném poměru, Rumunsko U19 si tak zajistilo postup! Závěrečné utkání skupiny proti Gibraltaru skončilo vysokou výhrou Rumunska 8:0, Andrei Sintean naskočil do druhého poločasu.

Makedonie

Překvapivý postup ze skupiny se povedl dalšímu zástupci Slavie v národním týmu. Mládežnická reprezentace Makedonie, za níž hraje Kristijan Trapanovski, porazila v prvním zápase Švýcarsko, ve druhém utkání pak Belgii a zajistila si postup! Kristijan odehrál proti Švýcarsku 53 minut, proti Belgii naskočil do hry na závěrečné minuty. V posledním zápase proti Lichtenštejnsku, které skončilo výhrou Makedonie 6:0, přišel do hry od úvodu druhé půle.

U18

Česká republika

Trojice David Macháček, Michael Hönig a Tomáš Čvančara zasáhla do utkání proti Nizozemsku, Belgii a Irsku na turnaji ve Španělsku, který český tým vyhrál! Proti Nizozemsku se trefil Tomáš Čvančara a přispěl k výhře 4:1, utkání s Belgií skončilo 1:1, duel s Irskem 4:1 pro Česko.

U16

Česká republika

Také v kategorii U16 měla Slavia tři zástupce. Do dvojutkání proti Německu naskočili Adam Toula, Martin Douděra a Štěpán Starý. Čeští mladíci se soupeře nezalekli a dvakrát svého západního souseda porazili v poměrech 2:0 a 4:0.

Aktuálně

Žáci a dorostenci hráli s Jabloncem, mládežníci vyrazili do zahraničí

19. 3. 2024
Důležitou výhru 2:0 si připsali kluci z U17 proti Plzni. Mladší žáci vyrazili na přátelská utkání a miniturnaje do Německa. U10 a U11 čekala pražská derby se Spartou. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Další články