Před 10 lety zápasem s Oxfordem se otevřel nový Eden | SK Slavia Praha
Více

Před 10 lety zápasem s Oxfordem se otevřel nový Eden

7. května 2008 se slávisté konečně dočkali. Otevřely se brány nového Edenu. O úvodní výkop před zraky 14 618 diváků se nemohl postarat nikdo jiný než klubová legenda František Veselý.

Poté následoval exhibiční zápas mezi výběrem Slavie Praha a týmem Oxford University Association Football Club, se kterým Slavia poprvé hrála v březnu 1899. Červenobílá družina vyhrála 5:0 a první gól vstřelil Vladimír Šmicer, druhý Pavel Kuka. Další góly přidali Marek Jarolím, Jaroslav Černý a Ivo Knoflíček.

Sváteční zápas si mohli vychutnat na hřišti tito hráči v našem dresu: Martin Vaniak, Matej Krajčík, Marek Suchý, Erich Brabec, David Hubáček, Vladimír Šmicer, Lukáš Jarolím, Patrik Berger, Pavel Kuka, Zdeněk Šenkeřík, Dušan Švento, Goce Toleski, Pavel Řehák, Daniel Pudil, Jaroslav Černý, Marek Jarolím, Martin Latka, Theo Gebre Selassie, Jan Blažek, Michal Vorel, Tijani Belaid, Luboš Kubík, František Veselý ml., Jan Suchopárek a Ivo Knoflíček.

O rok později v následující sezoně si mohli slávisté vychutnat mistrovské oslavy v Edenu podruhé. Třetí mistrovské oslavy se sice nuceně konaly na Strahově, nicméně i díky fantastické atmosféře při domácích zápasech a úžasné podpoře slávistických fanoušků zakončili slávisté loňskou sezonu ligovým titulem. |A také v letošní sezoně zažil Eden vítězné tažení domácím pohárem, které Slavii posunulo až do finále. V rámci evropských pohárů Slavia v Edenu přivítala takové kluby jako byly Fiorentina, Aston Villa, Hamburk, Lille, Valencia, Janov nebo Villarreal.

V Edenu se také se svojí profesionální hráčskou kariérou rozloučily slávistické legendy Martin Vaniak, Vladimír Šmicer, Stanislav Vlček nebo David Hubáček.

Jednou jsi dole, jednou nahoře... Eden zažil během deseti let i krušné chvíle. V době, kdy klub řešil existenční potíže, došla fanouškům trpělivost a během pohárového zápasu s Olomoucí dali najevo svoji nelibost vběhnutím na hrací plochu. Následná kontumace vyřadila Slavii z poháru, fotbalisté navíc dohrávali poslední dva domácí ligové zápasy za zavřenými dveřmi bez diváků. Fanoušci v Edenu také museli přihlížet potupné porážce 0:7 od Teplic či 0:4 s Mladou Boleslaví. 

V posledních sezonách po vstupu čínského majitele do klubu i stadionu se Eden stále více zahaluje do klubových barev. Tváře slávistických legend zdobí průčelí stadionu, před VIP recepcí se rozrůstá chodník slávy a tribuny nesou jména legendárních slávistů. 

Věříme, že v i dalších sezonách společně zažijeme v novém slávistickém Edenu co nejvíce vítězných zápasů a co nejvíce gólů. A že se evropské poháry do Edenu vrátily už natrvalo.

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články