Pohled do historie: Derby, kdy padlo nejvíce gólů | SK Slavia Praha
Více

Pohled do historie: Derby, kdy padlo nejvíce gólů

Dvanáct gólů. To je zatím nejvyšší počet branek, který padl vzájemných zápasech s naším městským rivalem z Letné. Zatím rekordní ligová výhra Slavie v derby je stará 76 let. Červenobílí tehdy porazili Spartu na jejím hřišti 8:1 a polovinu slávistických gólů nastřílel Pepi Bican.
Unikátem je derby číslo 99, kterým bylo finále Českého poháru. Slavia tento zápas nakonec vyhrála 6:3. A to přesto, že po půlhodině prohrávala 0:3! Slavia ale zápas obrátila a nelze se tedy divit, že z toho bylo tehdy hodně slávy. Dnes už legendární snímek, kde jsou hráči a všichni čelní činovníci s trofejí je pro nás, vyznavače červenobílých barev, doslova vzácný.

Sobotní derby s pořadovým číslem 289, které nakonec skončilo 3:3, bude také na dlouho nezapomenutelným. Je to totiž teprve podruhé v historii, kdy Slavia dokázala na hřišti Sparty zlikvidovat její tříbrankové vedení!

12 gólů
Zatím nejvíce branek, které padly v derby. Bylo to v utkání Poháru Středočeské župy 3. července 1943. Derby s pořadovým číslem 106. Na hřiště Sparty tehdy dorazilo 20 000 diváků. Poločas skončil nerozhodně 3:3, nakonec zápas Slavia vyhrála 8:4 a to díky brankám Vycpálka, který se trefil dokonce čtyřikrát, Bicana (dva zásahy) a Hemeleho a Holmanem. Trenérem byl Emil Seifert. Další hráči Finek, Luka, Říha, Antonín Bradáč, Průcha, Jezbera a Kopecký.

11 gólů
V přátelském zápase 25. března 1911 Slavia porazila před 3000 diváky Spartu 9:2 (poločas 3:2). O čtyři slávistické góly se postaral Košek, po dvou si připsali Medek s Bohatou a po jednom Macoun. Na hřišti je doplňovali Pimmer, Krummer, Ríša Veselý, E. Benda, Holý, Široký, Medek a Šroubek.

10 gólů
Opět to bylo v přátelském zápase a opět u toho byl kanonýr Jan Košek. 24. listopadu 1907 Slavia porazila Spartu 9:1 (po poločase 2:1). Pět branek vstřelil Bělka, dvě si připsal Košek, po jednom gólu Macoun s Kotoučem. Na derby dorazily tři tisíce diváků. Další hráči byli Hejda, Krummer, Ríša Veselý, E. Benda, Jirkovský, Lomoz a Malý. Trenérem byl J. W. Madden.

9 gólů
Nejpamátnější ligové derby je zřejmě 101. derby z 15. března 1942, kdy jsme Spartu pokořili v jejím stánku 8:1 (3:0 po poločase). Sestava: Finek – Černý, Luka – Vycpálek, Průcha, Jezbera – Holman, Sobotka, Bican, Vlasta Kopecký, Habásko. Branky Slavie: Průcha 0:1, Habásko 0:2, Bican 0:3, Bican 0:4, Bican 0:5, Bican 0:6, Holman 0:7, Kopecký 0:8. První branku dal z hranice trestného území Průcha. Pak Holman načechral míč, brankář David vyběhl a společně s ním šli po míči i Burgr a Koubek. Bican však vyskočil o poznání výš a ťukl balón hlavou doleva. Tam byl úplně volný Habásko. Míč se v bahně přidusil a nikdo na něj už nemohl dosáhnout, jen Habásko. Kopl jej do sítě a bylo to 2:0. Pak Slavia přidala ještě šest gólů, za Spartu snižoval Zmatlík. Výhru Slavie sledovalo 30 000 diváků. Trenérem sešívaných byl Emil Seifert.

Ve finále Českého poháru 22. srpna 1941 padlo také 9 branek. Slávisté prohrávali dokonce 0:3, do poločasu snížili na 2:3. Nakonec Slavia porazila Spartu 6:3. Tři naše branky vstřelil Vojta Bradáč, po jedné přidali Bican, Kopecký a Holman. Tito slavní vítězové Českého poháru dokázali jako první zlikvidovat tříbrankové vedení Sparty na její půdě. Přihlíželo tomu 25 000 diváků. Sestava: Finek – Černý, Luka – Bouška, Průcha, Jezbera – Holman, Vojta Bradáč, Bican, Kopecký, Antonín Bradáč. Trenérem byl Emil Seifert.

9 branek figurovalo i u naší historicky nejvyšší porážky, v roce 1952. Vzájemný zápas Poháru míru a přátelství mezi tehdejším Sokolovem a Dynamem skončil naší porážkou 1:8. O čestný gól se postaral Čapek.

9 branek padlo i v roce 1958, v přátelském zápase Štít Únorového vítězství, kdy tehdejší Sokolovo vyhrálo nad Dynamem 5:4. Utkání se hrálo na hřišti Čechie (tehdy Spartaku Dukla). Dva naše góly vstřelil Hovorka, po jednom si připsali Svoboda a Pešek.

8 branek
16. března 2001 skončilo derby na Spartě remízou 4:4. Velkou postavou zápasu byl v dresu Slavie Pavel Kuka, jemuž se povedl hattrick. S osmi góly, dramatickým průběhem a skvělou diváckou kulisou (16 350 diváků) patřilo 250. derby k nejlepším v historii. Po prvním poločase slávisté prohrávali 0:2. Po změně stran Pavel Kuka v rozpětí šesti minut vyrovnal. Nejprve si naběhl na Dostálkovu přesně načasovanou přihrávku a zkušeně prostřelil Blažka. Pak se zkamenělou letenskou obranou prosmýkl Ulich a pro Kuku bylo hračkou zasunout míč do prázdné branky. Nerozhodný stav ale vydržel jen dvě minuty, než Obajdin předvedl další ze svých bleskových úderů a nadvakrát překonal Černého. Pavel Kuka svůj parádní výkon korunoval v 74. minutě třetím gólem. Byl to první hattrick v derby od roku 1994, kdy se stejný kousek povedl sparťanu Sieglovi. V 82. minutě naklonil Holub znovu misku vah na stranu domácích. A opět po akci Obajdina, který měl prsty ve všech čtyřech gólech. Ale ani sedmý gól ještě nebyl v derby posledním: v závěrečné minutě totiž z dálky přesně vypálil Kuchař a stanovil tak konečný výsledek na 4:4. Sestava Slavie: Černý – Suchopárek – Petrouš, Müller (46. Kuchař), Sankovič – L. Došek, Dostálek, Ulich, Sedláček (86. T. Došek) – Kuka, Zelenka. Trenérem byl Karel Jarolím.

7 branek
7. prosince 1941 vyhráli slávisté na Spartě ligové derby 7:0 (2:0 po poločase). Na zápas přišlo 23 000 diváků. Po dvou brankách vstřelili Bican, Holman a Kopecký, jedna branka byla připsána jako vlastní. Další slávisté na hřišti byli Finek, Černý, Luka, Vycpálek, Průcha, Jezbera, Vojta a Antonín Bradáčovi. Trenérem byl Emil Seifert. 

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články