O tom, jak Bican cup vznikl při cestě z Bratislavy do Prahy | SK Slavia Praha
Více

O tom, jak Bican cup vznikl při cestě z Bratislavy do Prahy

PRAHA/EDEN - O víkendu se na položené umělé trávě v hale v Edenu uskuteční již 34. ročník Memoriálu Josefa Bicana pro hráče do 17 let.
Tento ročník bude rozložen do dvou hracích dnů a na turnaj dorazí také zajímaví zahraniční soupeři, například partnerský klub Slavie Hajduk Split nebo Panathinaikos. Ze Slovenska pak na turnaj přijedou týmy Žiliny a Trenčína.

A jak to tehdy vůbec celé začalo? To prozradil někdejší předseda fotbalového oddílu Jaroslav Kyncl:

„Bylo to v autě na cestě z Bratislavy do Prahy. Jeli jsme ze závěru kvalifikace o postup na mistrovství světa do Španělska ČSSR-SSSR. A tehdejší ústřední trenér mládeže fotbalového svazu Míla Kvaček se mnou probíral čerstvé založení tréninkových středisek mládeže. Bylo zapotřebí jim přizpůsobit soutěžení, a to i během zimního období. Slíbili jsme si, že Slavia pomůže a reprezentace se nebude takovému měření vyhýbat. TSM, to jsou hlavně studenti a učňové. Mezi svátky mají prázdniny, i ubytovací kapacity jsou volnější. Předložil jsem jen hrubý návrh výboru a ten řekl ano! A pak už jsme rozběhli přípravy. Profesor Libenský se uvolil k zhotovení poháru, chtěli jsme soutěž zasvětit především mladým střelcům. V hale je hra rychlá, plná zvratů a padá hodně branek, a proto jsme se obrátili na Josefa Bicana, zda by souhlasil s tím, že soutěž ponese i jeho jméno. K naší radosti souhlasil spontánně i on. Těší mě, že se turnaj chytl. Má ohlas a i naši pokračovatelé mají v rubrice žádostí o start vždy víc zájemců a nemají zapotřebí účastníky shánět narychlo.“

Na vznik cenné skleněné putovní trofeje zavzpomínal jeden ze spoluzakladatelů turnaje Ivo Lubas: „Tehdejší světoznámý sklář pan Libenský byl ohromný slávista, který by pro Slavii dýchal. Oslovil jsem ho, aby udělal pro turnaj velkou skleněnou putovní trofej," prozradil bývalý hráč sešívaných. 

„Josef Bican dokázal dovést k humoru i ty smutné věci, které se v jeho životě děly. Lidé ho měli rádi nejen jako fotbalistu, ale hlavně jako člověka. On měl neotřelé názory a životní postoje." zavzpomínal na nejlepšího střelce historie Josefa Bicana jeden ze zakladatelů turnaje Ivo Lubas. „Zaplať pán bůh, že ten turnaj vydržel dodnes," dodal s úsměvem.

I. ročník Poháru Josefa Bicana v halové kopané mladších dorostenců se konal v Edenu v roce 1983. Rok oslav k 90. výročí založení Slavie zakončili sešívaní výborně a celý turnaj vyhráli. V základní skupině se Slavia utkala s Československou reprezentací do patnácti let, tu porazila 3:2, dále pak vyhrála 2:1 nad Brnem a v posledním zápase, kdy už měla zajištěný postup ze základní skupiny, porazila Duklu 3:1. V semifinále se pak hrálo pikantní derby pražských „S“, červenobílí borci byli úspěšnější a po výhře 1:0 zaslouženě slavili postup do finále. Ve finálovém utkání se Slavia postavila nejtěžšímu možnému protivníkovi, soupeřem jí byla Česká reprezentace do šestnácti let.

Naši borci ukázali svojí kvalitu a reprezentační výběr porazili 3:1. Po velkém úspěchu v podobě zisku zlatých medailí na turnaji v Kodani tak Slavia zaznamenala další úspěch. Tahouny tehdejšího týmu byli například brankář Pavel Svitič, obránce a kapitán Josef Jinoch nebo nejlepší střelci v červenobílých barvách Pavel Jareš a Mirek Kamaryt. Celý tým měli na starost trenéři Havelka a Mařan. Trofej za první místo na turnaji předával kapitánovi Slavie Josefu Jinochovi sám nejlepší střelec historie Josef Bican. První ročník turnaje byl úspěšný jak po sportovní, tak organizační stránce: „Pořádali jsme takovou akci poprvé; proběhla bez jediné námitky a jediné zaznamenatelné poruchy. To nás těší a zavazuje,“ psalo se tehdy ve Zpravodaji.

Sešívaní doposud zvítězili na turnaji celkem patnáctkrát, v loňském roce se však museli spokojit s druhou příčkou. A to mladší dorostenci bojovali už o páté vítězství v řadě. Hráči ročníku 1999 a mladší zvládli úspěšně svá utkání ve skupině a postoupili z prvního místa. V semifinále si poradili se Žilinou, ve finále však podlehli Spartě 0:3.

Na Memoriál Josefa Bicana zve všechny fanoušky Slavie Jaromír Zmrhal, který jako dorostenec tento turnaj vyhrál: „Rád bych všechny fanoušky pozval na turnaj, určitě budou mít šanci vidět dost kvalitních hráčů a týmů,“ láká český reprezentant fanoušky na turnaj do sportovní haly v Edenu.

Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články