John William Madden. Ten, který ovlivnil český fotbal jako nikdo jiný | SK Slavia Praha
Více

John William Madden. Ten, který ovlivnil český fotbal jako nikdo jiný

PRAHA - John William Madden, rodák ze skotského Dumbartonu, přišel do Slavie v roce 1905. V roli vůbec prvního klubového trenéra sešívaných vydržel celé čtvrtstoletí a zasloužil se o zisk čtyř titulů 1913, 1925, 1928/29 a 1929/30). V Praze zůstal a Slavii se věnoval až do své smrti v roce 1948. 11. června 2015 uplyne přesně 150 let od narození člověka, který ovlivnil nejen slávistický, ale celý český fotbal snad jako nikdo jiný. Už v pátek se koná večer Odboru přátel věnovaný právě této legendě.
Nedávný editor redakce BBC v Praze Petr Nosálek zjistil, že John William Madden hrál nejen vůbec první zápas Celticu Glasgow v roce jeho založení (1888), ale odehrál i první mistrovský zápas populárního klubu. Působil jako střední útočník a ve dvou případech vedl Skoty i v tehdy nejprestižnějších duelech fotbalového světa, Skotsko – Anglie. Ve chvíli, kdy končil jako hráč, stal se okamžitě trenérem i manažerem v britském pojetí řízení fotbalu. V historické hierarchii ho Skotové řadí asi tam, kam u nás ve Slavii řadíme prvního kapitána Karla Freju. Mezi přední významné osobnosti dějin svého klubu.

Do Slavie přišel v únoru 1905 jako čtyřicetiletý, ale nikoli náhodou či shodou okolností, a už vůbec ne jako „nepopsaný list“. Ve své domovině se rozešel ve zlém, s klubem i s rodinou. Kdo tedy Maddena do Slavie přivedl? Jistý Jimmy Payne, který pracoval jako obratný agent sjednávající zápasy Britů ve střední Evropě. Pohyboval se mezi Vídní a Berlínem, rozpoznal fotbalový talent Čechů, a proto sjednával zápasy i pro Prahu. Tak tomu bylo v památnou neděli 25. května 1904, kdy na Slavii hostoval poprvé slavný Celtic Glasgow. Vyhrál 4:1 (ze slávistů byl prý rovnocenným hráčem jediný Košek v poli a snad i brankář Jeník).

Payne od Maddena, který tu Celtic vedl jako kouč, věděl o jeho neurovnaných poměrech v domovině a protože znal i snahy Slavie výrazně zlepšit její sportovní umění, přičinil se o dohodu. Madden na konci roku neprodloužil smlouvu a v Celticu skončil. Slavia garantovala zpracování nové smlouvy, vůbec první toho druhu v historii klubu, jejímž autorem byl právník JUDr. Karel Hammer, člen vedení SK Slavie. Smlouva byla vyhotovena ve dvojjazyčném provedení a Slavia navýzala stálý kontakt do doby nástupu nového muže do svých služeb. Vše dopadlo tak, jak mělo, a proto se v únoru 1905 objevil J. W. Madden na Slavii a obě strany smlouvu signovaly.

Madden získal do té doby neslýchané pravomoci, zmenšil vliv funkcionářů (také mu za to mnozí nepřáli a nefandili jeho krokům), prosadil Jimmyho Payna do pozice našeho prvního mezinárodního sekretáře s právem rozhodovat i o věcech startovného a pobytových bonusů. Právě u Payna začínali u nás později slavní činovnícj M. J. Horáček a Josef Laufer.

Sluší se ještě připomenout osud Maddenova syna Jindřicha (nikdo mu neříkal v našem klubu jinak, než ho oslovoval jeho otec, totiž Harry). Byl to nadaný střední útočník dorostu, startoval i za rezervní tým a na zájezdech hrál spojku i s ligisty. Svůj život ale ukončil tragicky, z nešťastné lásky se zabil skokem pod vlak.

J.W.Madden ze Slavie udělal respektovaný klub po celé Evropě, vedl naše barvy v prestižních duelech s výkvětem kontinentu (na klubové i reprezentační úrovni) a svou kariéru zakončil po neuvěřitelných 25 letech vedení prvního mužstva. Bylo to v červnu 1930. V posledním kole ligy jsme hattrickem Franci Svobody vyhráli derby se Spartou 3:2 a vytvořili ve fotbalově vyspělé Evropě těžko přehlédnutelný rekord – Ligu jsme vyhráli bez ztráty jediného bodu! Na klubové oslavě si vzal slovutný pětašedesátiletý muž slovo a všechny překvapil. Místo oslavných výroků řekl důrazně: „Já končím. Už vám víc nemůžu dát!“ Byla to rána, ale všichni věděli, že jeho slovo je zákon a nic už na věci nikdo a ničím nezmění.

Začal se věnovat klubové exekutivě. Pracoval pro komisi pravidlovou, stejně jako zdravotní či mládežnickou. Vstoupil do řad staroslávistů, předchůdců později založeného Odboru přátel. Dál chodil denně na Slavii, novým trenérům a šéfům se ale do práce nepletl. Byť se nikdy nenaučil pořádně česky, jeho hlas byl respektován. Až do konce jeho života, který přišel v dubnu tak osudového roku 1948.

Někoho, kdo „dědka Maddena“ v soukromém životě zažil, bychom dnes překvapivě našli v řadách fotbalových sparťanů. Na stejné adrese na Letné v Dobrovského ulici číslo 14 bydlel se svými rodiči a prožil tu své dětství a mládí internacionál a dnes televizní komentátor Vladimír Táborský. Ostatně, u nás ve Slavii hrál v raných dobách svého sportování hokej. Tady jsou jeho slova: „Když starý pan Madden zemřel, to mně byly asi čtyři roky, vypravili se moji rodiče za jeho paní. Byla bezdětnou vdovou a naši ji poprosili, zda by s námi nevyměnila svůj byt. Byl prostorný a ten náš na první pohled rozhodně menší. Vyhověla jejich přání a souhlasila. K výměně došlo a tak jsem pár let obýval stejný domov jako tato nesmrtelná slávistická legenda.“

4. Slávistický večer: Uctění "Dědka" Maddena

Odbor přátel využívá březnové reprezentační přestávky a pořádá 27. března od 19.00 hod ve Fusion Hotelu Praha již 4. Slávistický večer aneb Dědek Madden Party k uctění výročí 150 let od narození postavy, jež revolučně změnila vývoj v celé české kopané. Vstupné činí symbolických 150 korun, a bude použito na renovaci hrobu J. W. Maddena, největšího ze slávistických trenérů všech dob! O dalších podrobnostech budete velmi brzy informováni, ale již teď lze říci – na zmíněný březnový pátek si nic jiného nesjednávejte! Zalituje, kdo bude chybět.




Aktuálně

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Mládežníci na repre: Postupy na EURO U17 i třígólový Pikolon

28. 3. 2024
V reprezentačních výběrech U20 - U16 se na konci března představily více než tři desítky mládežníků. Slávisté mají díky tomuto počtu největší klubové zastoupení na mládežnických reprezentačních srazech. Na největší úspěch dosáhli čeští a slovenští reprezentanté do sedmnácti let, kteří postoupili na EURO.

Další články