J. W. Madden, Celtic a Slavia: Spojení, které trvá už více než 112 let | SK Slavia Praha
Více

J. W. Madden, Celtic a Slavia: Spojení, které trvá už více než 112 let

EDEN – V rámci přípravného zápasu se Celticem FC chystá Slavia doprovodný program, který uctí památku Johna Williama Maddena. Bývalého hráče a trenéra skotského celku, který později vedl první mužstvo Slavie neuvěřitelných 25 let. Po legendárním trenérovi bude mimo jiné pojmenována jedna z tribun stadionu.
Kdo byl John William Madden

První trenér v dějinách českého fotbalu. Bývalý útočník skotské reprezentace a Celticu Glasgow přijal nabídku funkcionářů Slavie a stal se jejím trenérem. U prvního mužstva působil 25 let (1905 – 1930). Legendární trenér přezdívaný „Dědek“ zavedl nové tréninkové metody (například atletickou a gymnastickou přípravu) a kladl velký důraz na životosprávu hráčů a hygienu těla.

Ze Slavie vytvořil jeden z nejlepších týmů evropského kontinentu v první dekádě 20. století. Se Slavií získal čtyřikrát Pohár dobročinnosti (1908, 1910, 1911 a 1912), titul mistra Čech 1913 a tři tituly mistra ligy (1925, 1929 a 1930).

J. W. Madden vstoupil poprvé do kabiny Slavie 5. února 1905. S trenérskou prací se rozloučil 4. června 1930, kdy Slavia v posledním ligovém kole vyhrála nad Spartou 3:2 a neporažena obhájila mistrovský titul z předchozího roku.

V Maddenově éře odehrála Slavia 169 bodovaných mistrovských zápasů, z nichž 134 vyhrála, ve dvanácti remizovala a pouze 23 prohrála při celkovém skóre 717:206. Absolvovala také 429 mezinárodních zápasů s bilancí 304-52-73 a skóre 1801:655.

Další zajímavosti:

J. W. Madden (11. 6. 1865 – 17. 4. 1948) se česky pořádně nikdy nenaučil. Český jazyk ovládl jen natolik, aby sám rozuměl a mohl hráče pořádně seřvat. „Dědek“ své svěřence komandoval, ale ti ho milovali, stejně tak jako on miloval je a Slavii

J. W. Madden například u prvního mužstva zavedl, že dvakrát v týdnu se hráči s míčem na tréninku vůbec nesetkají, což do té doby nebylo zvykem.

J. W. Madden v Praze našel životní lásku. Jeho manželkou se stala o sedmnáct let mladší Františka Jindřiška (rozená Čechová). Jejich syn Jindřich Richard, dostal druhé jméno po svém kmotrovi, tehdejším kapitánovi a levém obránci červenobílých Richardu Veselém. Z Harryho (jak mu všichni říkali) vyrostl nadaný fotbalový útočník, který začal nastupovat za rezervu Slavie. Zemřel ale velmi mladý tragickou smrtí, skočil pod vlak údajně z nešťastné lásky. 


John William Madden a Slavia v roce 1910. Horní řada zleva: Navrátil, Kruliš, Nový, Vosátka, Kamenický. Prostřední řada zleva: Macoun, Rozmeisl, Krumer, Pulchert, Ríša Veselý, Kotouč, Holý. Dolní řada zleva: J. W. Madden, Široký, Medek, E. Benda, Košek, Jenny-Starý, O. Bohata. Foto: Archiv Slavie. 

Rok 1925 a Slavia se stává mistrem Asociační ligy. První ligový titul a první profesionálové. Nejlepším kanonýrem mistrovské Slavie byl Jan Vaník. Na fotografii horní řada zleva: Protiva, Kummerman, Štaplík, Plodr, Pleticha, Hliňák, Seifert, Plánička, Kuchař. Dolní řada zleva: Dobiáš, Šoltys, Štapl, Vaník, Silný, Čapek, Kratochvíl a trenér J. W. Madden. Foto: Archiv Slavie.  

Aktuálně

Žáci a dorostenci hráli s Jabloncem, mládežníci vyrazili do zahraničí

19. 3. 2024
Důležitou výhru 2:0 si připsali kluci z U17 proti Plzni. Mladší žáci vyrazili na přátelská utkání a miniturnaje do Německa. U10 a U11 čekala pražská derby se Spartou. Připomeňte si výsledky mládeže v souhrnném článku.

Trenérem roku Trpišovský, stříbra Juráska a Lukášové

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Další články