Generálka měla ligové parametry i kulisu, těšilo trenéra | SK Slavia Praha
Více

Generálka měla ligové parametry i kulisu, těšilo trenéra

Slavia má za sebou vítěznou generálku s Baníkem Ostrava. „Jsem rád, že se nám to vyšlo a že jsme se na utkání domluvili. Utkání absolutně splnilo účel, kvůli kterému jsme sem jeli. Mělo ligové parametry, přišli fanoušci. Jsem se zápasem spokojený,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Jak hodnotí výkon svého týmu? „Tak nějak bychom chtěli hrát, bylo to ofenzivní, hodně šancí na obou stranách. Ostrava hrála výborně, potrestala naše dvě chyby, hrálo se nahoru dolů. Dali jsme tři góly, měli hodně šancí, ale na defenzivě ještě musíme zapracovat. Ale raději vyhrajeme 3:2 než 1:0. Ostrava byla ze začátku živější a měla tam dvě šance. Prvních pět nebo deset minut jsme trošičku nechytli tempo, byli jsme takoví tuzí. Cestovali jsme sem vlakem a chvilku nám to rozkoukání trvalo,“ popisoval úvod duelu trenér.

„Paradoxně jsme v momentě, kdy jsme se hodně zlepšili, dostali gól. Jarda Zmrhal tam šel sám na bránu a z protiútoku jsme inkasovali, což určilo ráz zápasu. Pak se nám podařilo srovnat, následně to po naší chybě ale krásně udělal Robert Hrubý a opět jsme inkasovali. Celou dobu jsme dotahovali a náš výkon postupně gradoval. Soupeř byl hodně snaživý, hodně se přesouval, hodně běhal a hřiště bylo zavřené. Na druhou stranu se tím utahali a my jsme na konci dali zasloužený gól na 3:2,“ dodal Jindřich Trpišovský.

Z čeho hrozil soupeř? „Z postupných útoků soupeř šance neměl, bylo to po ztrátách míče, byli jsme od nich daleko. S tím nám hodně pomohl Pavel Bucha, který šel do hry s cílem pokrýt střed hřiště. Od jeho příchodu se hra rapidně zvedla. Jsou tam navíc i noví hráči, teď nastoupil Simon Deli s Ondrou Kúdelou, za zády měli Ondřeje Koláře. Jakub Jugas i Jan Sýkora hráli na novém postu, protože Bořil v Jihlavě hrát nemůže. Občas to ještě skřípe, ale jsem rád, že si to můžeme ukázat na těžkém utkání a pak to rozebrat u videa, aby se to nestalo v lize,“ zdůraznil trenér.

Tomu bude v Jihlavě scházet Jan Bořil. „Je to velká absence, Bořil patřil na podzim k nejlepším hráčům, zahrál dobře za národní tým skvěle se hodí do našeho způsobu hry, ztráta je to citelná. Na druhou stranu Jugy vpravo nehrál špatně, je užitečný do ofenzivy, zvyká si. Čeká nás sedmnáct zápasů a řada hráčů má tři žluté, takže s tím týmem budeme muset hýbat. Musíme si poradit,“ uvědomuje si.

Pozitivní jsou naopak výkony mladého odchovance Pavla Buchy. „K základu má čím dál blíž. Hrozně se zlepšuje, ale nechci ho přechválit, jsou to zatím jen přípravná utkání. Je to asi tím, že je takový ukecaný, řekne dvě slova za týden (smích). Je to vnímavý hráč, hrozně talentovaný, za měsíc a půl udělal velký progres a dobře pasuje do našeho způsobu hry. Na Baníku byl u všech důležitých momentů. Když v tom bude pokračovat, má velkou šanci, že se na jaře na hřišti objeví,“ říká trenér.

Jeho tým vstupuje do jara s novou herní koncepcí. „Časový úsek bude delší, aby vše klapalo, jak si představujeme. I v těch předchozích angažmá to ze začátku skřípalo, protože změna je to velká. Bylo vidět, že jsme měli hráče v ofenzivě a pokutovém území, samozřejmě nám ale pak scházejí při návratech. Návyky se získávají dlouhodobě, ale nějaké změny už patrné jsou a postupně se to bude zlepšovat. Na konci sezony nám dřív vždy bylo líto, že už to končí a museli jsme stavět zase nový tým. To nám tady snad nehrozí. Doufám, že budeme lepší a lepší,“ dodává nový kouč červenobílých.

A co čekat od jara, může Slavia dostihnout Plzeň? „Uvidíme, kolik nasbíráme bodů a jestli si splníme cíl a budeme jarní mistr. Pokud se nám to povede, uvidíme, kolik bodů sečteme na konci,“ nechce předbíhat Jindřich Trpišovský.

Aktuálně

Fotbalista roku: Triumf Trpišovského a dvě stříbra

18. 3. 2024
Anketa Fotbalista roku v pondělí večer poznala své vítěze. Trenérem roku je Jindřich Trpišovský, ocenění byli i další slávisti. Všem moc gratulujeme!

Slavia hledá finančního manažera

18. 3. 2024
SK Slavia Praha hledá novou posilu do svého finančního týmu, a to na pozici: Manažer finančního plánování a analýzy. Své životopisy mohou zájemci zasílat do 31. března 2024.

Michaela Khýrová a Karel Piták po remízovém derby žen

17. 3. 2024
Fotbalistky Slavie remizovaly v prvním jarním derby na domácí půdě se Spartou 3:3 a na čele ligové tabulky drží před odvěkým rivalem pětibodový náskok. Jak hodnotí zápas střelkyně hattricku Michaela Khýrová a trenér žen Karel Piták?

Další články