Slávistický večer se vydařil | SK Slavia Praha
Více

Slávistický večer se vydařil

Přinášíme vám zprávu organizátorů pátečního slávistického večera o jeho vydařeném průběhu.

Když se v sobotu nad ránem zavřely za posledním návštěvníkem Slávistického večera dveře společenského sálu Iris Congress Hotelu na stadionu v Edenu, mohli si organizátoři zhluboka vydechnout. Akce se nad očekávání povedla!

 

Již po šesté hodině začaly do hotelu proudit skupinky slavnostně oděných návštěvníků, takže moderátor večera herec Vladimír Čech mohl o dvě hodiny později vítat pořádně naplněný sál.

 

Úvodem vystoupili s věcnými projevy Ing. Ladislav Adamec a Ing. Tomáš Dvorský, předsedové pořádajících organizací, tedy Odboru přátel, resp. Fanklubu. Došlo i na gratulaci bývalému slávistickému záložníkovi Jiřímu Nedvídkovi k jeho 80. narozeninám, ke které se připojili kromě jiných i trenéři Michal Petrouš s Pavlem Řehákem, hráči současní David Hubáček a Benjamin Vomáčka i bývalí Vladimír Šmicer či František Veselý nejml.

 

Po hudební stránce celou akci zahájil nestárnoucí Standa Procházka a jeho píseň Věčná Slavia. Nebyla to ostatně jediná slávistická hymna, která ten večer zazněla. Nedlouho poté totiž Viktor Sodoma přivedl své Kluky zlaté, aby je doplnil hity Papoušek Kakadu či Parní stroj.

 

V tu chvíli se ostatně jako dobře promazaný stroj valil kupředu na minutu přesně celý večerní program. Plnému tanečnímu parketu hrál zkušený Dance Band Plzeň, pastvou pro uši bylo vystoupení vokálních žonglérů, mužského kvintetu Hlasoplet. Jejich snad přímo na místě složený úderný song by byl ozdobou slávistických chorálů! Návštěvníci také získali prvotní souhrn informací o přípravě oslav 100. výročí narození Pepiho Bicana, či byli svědky korunovace Miss Slavia 2011. Viděli, jak dobře naladěný Vladimír Šmicer spolu s končící Miss Slavia (ale úřadující „Miss Fanynka 2011“) Veronikou Blížkovskou dekorují Vicemiss Slavia Lucii Valešovou a Miss Slavia pro letošní rok Barbaru Koreňovou.

 

O půlnoci proběhla finančně úspěšná dražba dresu internacionála Šmicera ve prospěch Kliniky dětské hematologie a onkologie Fakultní nemocnice v Motole.

 

Ve chvíli, kdy pak z prostranství před hotelem za tichého potlesku společně vzlétly k nočnímu nebi červený a bílý lampion štěstí, došlo k symbolickému naplnění hesla celého večera „Sešívaní drží spolu“. Mnohému jistě přitom prolétlo myslí přání dobrého jara, odhodlání nezradit červenobílou víru.

 

Závěrem je třeba připomenout, že celá akce vznikla spontánně a byla organizována na bázi dobrovolné a ochotné spolupráce pořadatelských organizací a účinkujících. Její průběh ukázal, že je zde veliký počet slávistů, kterým osud fotbalového klubu není lhostejný, o čemž ostatně svědčí podpora během večera představenému prohlášení, jehož text je přikládán:

 

MY JSME SLAVIA"

 

Slavia je pojem, Slavia je tradice, Slavia je symbol. Jako s takovou s ní ale bohužel není vždycky dobře nakládáno. Jako by si ti, kteří na sebe vzali za tento fenomén zodpovědnost, dost dobře neuvědomovali, s čím vlastně zacházejí. Červenobílá víra vězí pevně v našich srdcích a představuje pro nás nezaměnitelnou hodnotu.

Hodnotu, s níž by se nemělo hazardovat ani v dnešní době, kdy kvetou nekalé kšefty a všechno se přepočítává na peníze.

 

Nestávkujeme, nebojkotujeme, nedemonstrujeme, ani nekřičíme. Ale jsme tady a chceme, aby se s námi hrálo fér. Jsme tady - my, fanoušci Slavie, kteří jsme vždycky ctili její tradice a hrdě se hlásíme k jejím barvám bez ohledu na momentální sportovní úspěchy. Cítíme silnou sounáležitost s klubem svého srdce a neodradí nás žádná vnější nepřízeň ani vnitřní potíže. Jsme tady, abychom vždycky podpořili svůj klub a ochránili jej před zkázou. Už 115 let existuje fotbalová Slavia a 115 let jsme tady i my, její fanoušci. Předáváme si lásku ke klubu z generace na generaci, stojíme při něm v dobrých i zlých časech a často přinášíme nemalé oběti. My jsme nositeli tradice a šiřiteli slávy, my jsme Slavia.

 

Jsme připraveni pomoci všem pozitivním snahám a odsuzujeme veškeré praktiky, které Slavii škodí. Záleží nám na fair play. Připomínáme se v těchto nelehkých časech a věříme, že si zodpovědní tuto skutečnost uvědomí a budou podle toho jednat.

 

Sešívaní drží spolu! Jsme tady a není nás málo…“

 

Autorem článku je Vlastimil Váňa.

 

 

 

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články