Slavii ve Splitu vyprovázel potlesk | SK Slavia Praha
Více

Slavii ve Splitu vyprovázel potlesk

Slavia v rámci oslav sta let od založení Hajduku Split sehrála s tímto mužstvem přípravné utkání. Sešívaní zvítězili 2:0, trefili se Kisel a Milutinovič.

SPLIT/POLJUD – Slavia se na pozvání Hajduku Split zúčastnila oslav stého výročí založení tohoto klubu přímo ve Splitu. HNK Hajduk byl založen chorvatskými studenty v Praze v hostinci U Fleků právě za přispění tehdejších členů SK Slavia. Svěřenci Michala Petrouše navázali na výkon hochů legendárního Johna Maddena z roku 1913 a zvítězili 2:0.

 

Sešívaní předvedli kombinační fotbal směrem dopředu s aktivním napadáním rozehrávky domácích. V první půli se z přímého kopu krásně trefil Karol Kisel, když proti jeho lobu přes zeď neměl gólman Subašić šanci. Ve druhé půli zvyšoval na 2:0 střídající Milutinovič, který z hranice vápna poslal přesnou střelu do růžku brány Hajduku.

 

Zatímco borce Hajduku tak vyprovázely ze hřiště rozpačité reakce chorvatských fanoušků, včetně pískotu, hráčům Slavie aplaudoval celý vyprodaný stadion. Potlesk sklidilo i choreo našich fanoušků v podobě obřího narozeninového dortu pro Hajduk.

 

Oslavami výročí klubu žilo celé město. Během dne bylo téměř nemožné narazit v ulicích na člověka bez dresu, šály, vlajky nebo jiného klubového artefaktu.  Příjezdové cesty do města i ulice v centru byly vyzdobeny vlajkami a klubovými barvami.

 

Na stadionu Poljud se během zápasu podle místního hlasatele tísnilo na čtyřicet tisíc fanoušků, což je o deset tisíc více, než jakou stadion uvádí oficiální kapacitu. Před zápasem i během něj připravili fandové Hajduku choreografii na všech tribunách, nad hrací plochou prolétávalo sportovní letadlo s vlajkou splitského klubu a po závěrečném hvizdu vypukl přímo na stadionu malý ohňostroj, následovaný symbolicky v 19:11 obrovskou světelnou show nad splitským přístavem.

 

Z celého dne ve Splitu a z dění přímo na stadionu vám během příštích dnů přineseme fotografické reportáže. Ze zápasu Hajduk – Slavia jsme připravili souhrn nejdůležitějších momentů:

 

7. minuta Nízko nad hrací plochou proletělo sportovní letadlo s připevněnou vlajkou Hajduku, pozdravily ho ovace čtyřiceti tisícovek fanoušků na stadionu.

14. Slavia se dostala do první slibné šance. Po Kiselově přímém kopu z pravé strany hlavičkoval Vomáčka a jeden z domácích obránců musel míč zastavovat na brankové čáře. Vomáčkovi byl ale v souboji odpískán faul na gólmana Subašiće.

16. Kisel se probil po pravé straně a přihrál na velké vápno Jarolímovi, s jeho střelou po zemi si poradil gólman.

21. Závar před naší brankou zakončila hlavička Oremuše, hráč Hajduku ale nemířil přesně a celá akce skončila odkopem Kisela.

27. Karol Kisel se trefil z přímého kopu z 19 metrů. Přesnou střelou překopl zeď a Slavia vede 1:0!!!

31. Po nepřesném odkopu domácího gólmana se k míči 35 metrů od branky dostal Kisel a z voleje ho napálil jen těsně vedle. Diváci nevěděli, jestli dříve tleskat povedenému Kiselovu projektilu nebo pískat na nejistého gólmana. Nakonec tak učinili zhruba půl na půl.

33. Kisel vysunul za obranu Štěpána Koreše, ten dohnal míč na pravé straně a z úhlu se pokusil vystřelit na vzdálenější tyč, bohužel branku minul. Hezká akce sešívaných.

34. Po dalším nepřesném odkopu gólmana opět pálil Kisel do prázdné branky, na čáře zastavil míč hrudí jeden z obránců a vysloužil si tak aplaus plných tribun.

35. Sharbini se ocitl sám před Vaniakem, náš gólman ale vykryl prostor a nenechal se z úhlu propálit.

41. Dostál přesprintoval půlku hřiště, před vápnem udělal kličku obránci a vystřelil, gólman si ránu k tyči pohlídal.

45. Vaniak těsně nedosáhl na nízký centr z pravé strany a Sharbini se octl sám před prázdnou bránou. Míč se mu ale svezl po noze a útočník Hajduku ze tří metrů branku přestřelil.

50. Naši fanoušci, kterých dorazilo víc než stovka, připravili choreo s vlajkami a velkou plachtou s obrázkem dortu a nápisem „vše nejlepší“. Po celém stadionu zapalují fanoušci světlice.

58. Po Korešově centru z pravé strany trefil Zákostelský hlavou břevno!

62. Zmatky před naší brankou ukončil Korešův odkop. V chumlu před Vaniakem se ale žádný z chorvatských hráčů nedostal k nebezpečné střele.

67. Milutinovič vystřelil z dvaceti metrů po zemi do náruče gólmana.

68. Slavia vede 2:0! Milutinovič prudkou střelou z hranice vápna vymetl růžek branky!

72. Vyhnal byl chvíli nehlídaný na malém vápně, dal si ale míč daleko od nohy a v zápětí o něj přišel.

75. Kisel hlavičkoval na zadní tyči po vysokém centru z levé strany, v těžké pozici ale mířil vedle.

 

HNK Hajduk Split – SK Slavia Praha 0:2 (0:1)

(přátelské utkání u příležitosti oslav 100 let od založení Hajduku Split)

Branky: 27. Kisel, 68. Milutinovič

Hajduk: Subašić – Ljubičić (77. Džoni), Maloča (46. Jonjić), Buljat (77. Bašić), Jozinović – Andrijašević – Oremuš (18. Ljubičić), Tomasov (62. Sačer), Trebotić (83. Režić), Sharbini (62. Tičinović) - Vukušić

Slavia: Vaniak – Dostál, Vomáčka, Čelůstka, Trubila – Koreš, Jarolím, Janda (60. Milutinovič), Kisel (88. Simić), Hora (90. Mareš) – Zákostelský (69. Vyhnal)

ŽK: Kisel

Diváci: 40 000

Aktuálně

U16 ovládla Memoriál Vlastislava Marečka

18. 4. 2024
Ve středu a čtvrtek vyvrcholil ve Zlíně 16. ročník Memoriálu Vlastislava Marečka. Dorostenci porazili v semifinále Teplice a o den později ve finále otočili utkání se Zbrojovkou Brno. Po vítězství 3:1 si tak už podruhé v řadě odváží vítězný pohár mladí slávisté.

Vyjádření klubu k zahájení disciplinárního řízení Etické komise FAČR

18. 4. 2024
SK Slavia Praha bere na vědomí dnešní zahájení disciplinárního řízení ze strany Etické komise FAČR. Ve věci údajného, spekulativního ovlivnění regulérnosti utkání mezi týmy SK Slavia Praha a SK Sigma Olomouc hraného dne 27. dubna 2019 a snad i celého ročníku FORTUNA:LIGY 2018/2019. Taková nařčení klub kategoricky odmítá.

Hráči na hostování: Ewertonův gól kola, pálili Fila i Beran

18. 4. 2024
Jak se v uplynulém ligovém kole dařilo hráčům Slavie na hostování čtěte v našem pravidelném přehledu.

Další články