Valná hromada schválila kapitalizaci | SK Slavia Praha
Více

Valná hromada schválila kapitalizaci

PRAHA – Slavia projde výrazným ekonomickým ozdravením. Odstartovala totiž kapitalizace pohledávek ENICu. Znamená to, že klub nebude svému majoritnímu akcionáři dlužit. Slavia má i nové tříčlenné představenstvo, které nahradilo předchozí sedmičlenné. V nově zvoleném statutárním orgánu zasednou jako předseda Matthew Collecott, finanční ředitel ENICu...
PRAHA – Slavia projde výrazným ekonomickým ozdravením. Odstartovala totiž kapitalizace pohledávek ENICu. Znamená to, že klub nebude svému majoritnímu akcionáři dlužit. Slavia má i nové tříčlenné představenstvo, které nahradilo předchozí sedmičlenné. V nově zvoleném statutárním orgánu zasednou jako předseda Matthew Collecott, finanční ředitel ENICu a Tottenhamu Hotspur. Dalšími dvěma členy jsou Tomáš Rosen ze společnosti Roto, který dřív působil v dozorčí radě, a Vladimír Leška, který zůstává i na pozici generálního ředitele. To jsou hlavní závěry dnešní valné hromady.

Navýšení základního jmění a kapitalizace
Důležitým krokem je navýšení základního jmění (22, 4 miliónů korun) o minimálně 400 miliónů. Zvýšení základního kapitálu proběhne úpisem nových akcií. Co to znamená pro klub? ENIC uhradí toto navýšení svými pohledávkami (v objemu 400 miliónů korun). Dojde tedy k zápočtu a Slavia bude vůči ENICu oddlužena. „Bylo velmi důležité, abychom klub stabilizovali. Je to významný krok,“ řekl Matthew Collecott.

Nové představenstvo a dozorčí rada
V tříčlenném představenstvu zasednou dva noví členové. Vedle Matthew Collecotta ještě Tomáš Rosen, společník firmy Roto, která je dlouhodobým sponzorem Slavie. „Je to zkušený obchodník a spolehlivý partner klubu. Věřím, že bude velmi užitečný. Vladimír Leška je schopen zajistit kontinuitu. Důvěřuji mu. Navíc odvedl spoustu práce na projektu stadiónu,“ uvedl Collecott. Proč se představenstvo zúžilo? „Každodenní chod společnosti se zjednoduší a bude efektivnější. Podobně to funguje v Tottenhamu.“ Společnost bude mít i novou šestičlennou dozorčí radu, kde zasedne mimo jiné i slavný kameraman Miroslav Ondříček, předseda minulého představenstva. „Panu Ondříčkovi bych rád poděkoval za vše, co pro Slavii v minulých letech udělal,“ dodal Collecott.

Diskuse a polemika? Uvnitř klubu
Finanční ředitel ENICu také mluvil na téma nedávných mediálních vystoupení některých hráčů. „Mohou o čemkoliv diskutovat uvnitř společnosti. Jsou-li s čímkoliv nespokojení, jsme připraveni o tom mluvit. Ale interně. Když však řeší věci v médiích, situaci jen zkomplikují a podkopávají vlastní značku a renomé Slavie. Je to střelba do vlastních řad,“ odmítl, že by v klubu panovala cenzura. Z podobných důvodů červenobílí mediálně obšírněji nekomentují, jakým způsobem řeší své závazky. „Neustále komentování našich finančních toků klub v důsledku velmi poškozuje. Co se týče Liberce – tuto záležitost vyřešíme tak, aby Slavii nepostihl disciplinární trest. Se Slovanem průběžně jednáme,“ řekl generální ředitel Vladimír Leška.

Schalke 04 a peníze za Filipa Trojana
Slavii zároveň svitla naděje na vyřešení sporu s německým Schalke 04 ohledně přestupu Filipa Trojana. V půlce března proběhne slyšení u mezinárodního sportovního soudu (CAS), které by mohlo definitivně vleklý spor rozhodnout. Slavia vyhrála arbitráž FIFA, Schalke se však odvolalo právě k CAS. Jestliže odvolání Schalke bude zamítnuto, Slavia by mohla získat až 15 miliónů korun.

Budoucnost Slavie
Matthew Collecott si uvědomuje, že finanční situace Slavie není nejlepší. „Celý evropský fotbal má problémy, my nejsme výjimkou. Je zde několik příčin. Souvisí to s výsledky hráčů, dále s korupční aférou v českém fotbale, která místnímu prostředí rozhodně neprospívá. Investovali jsme také značné prostředky do stadiónu,“ řekl Collecott. Jak zlepšit kondici Slavie? „Musíme zvýšit příjmy a snížit náklady. Změní se systém odměňování. Jestliže zde budou loajální a výkonní hráči, zaslouží si odměnu. Jejich platy se musí odvíjet od výkonnosti,“ řekl. „Pracujeme nadále na projektu stadiónu a nadále intenzivně jednáme o vstupu strategického partnera, se kterým začneme stavět. Že máme o klub zájem, jsme jasně prokázali také kapitalizací pohledávek. Ozdravění Slavie ale neproběhne přes noc, je to proces,“ uzavřel.

Aktuálně

Derby dorostenců ve středu dopoledne na Xaverově

16. 4. 2024
Mladší i starší dorostence čeká uprostřed týdne zápas s největším rivalem. U19 vykopne proti Spartě v 11:00. Mladší U17 hraje od 13:15. Přijďte podpořit slávisty na Xaverov. Vstupné je zdarma. Přímý přenos z utkání bude k dispozici na YouTube SlaviaTV.

Dívčí tréninkové odpoledne v Edenu

16. 4. 2024
Mládežnická akademie SK Slavia Praha si přichystala dívčí tréninkové odpoledne pro holky narozené v letech 2013 – 2016. Všechny holky jsou do Edenu zvány!

Douděra 2028: Rodina i domov. Jsem tu šťastný

16. 4. 2024
David Douděra prodloužil se Slavií smlouvu do 30. června 2028. V rozhovoru okomentoval bezprostřední dojmy, prozradil, který okamžik považuje v červenobílých barvách za svůj zatím nejsilnější, nastínil plány nejen do konce sezony.

Další články