Cíl pro jaro: Vyhrát každý zápas, shodují se sešívaní | SK Slavia Praha
Více

Cíl pro jaro: Vyhrát každý zápas, shodují se sešívaní

Do prvního ligového utkání jara zbývá už jen pár dní a červenobílí do něj jdou s cílem udržet druhou příčku v lize, zvítězit v poháru a přejít na nový herní styl. A jejich cesta začne v sobotu na Vysočině.

„Venkovní zápas v Jihlavě je specifický, všichni už se těší, že to zase začne. Ale zároveň to bývá nervózní, po přípravných utkáních přichází ostrý zápas. Jedeme tam s tím, že chceme předvést, na čem jsme šest týdnů pracovali,“ říká trenér Jindřich Trpišovský.

Slavia v sobotu vstoupí v Jihlavě do jarní části ligové soutěže. „Cíl je jednoduchý, vyhrát každý zápas. Kdybych to měl zobecnit, Slavia má nejvyšší ambice, ale pomýšlet na nejvyšší místo je teď dost ošidné, takže bychom určitě rádi udrželi druhé místo. Chtěli bychom uspět v poháru a vyhrát ho. Hlavním cílem je ale přebudovat mužstvo a upravit herní styl tak, abychom byli konkurenceschopní v Evropě – byli schopni odehrát lepší zápasy než na podzim, hrát co nejmodernějším, nejofenzivnějším stylem. Je to pro realizační tým a hráče postaveno tak, že chvíli to možná bude vypadat divoce, ale chceme si zvyknout na jiný způsob hry, i když to nemusí vypadat hned úplně organizovaně,“ představil plány sportovní ředitel klubu Jan Nezmar.

Což doplňuje trenér Jindřich Trpišovský: „Netajili jsme se tím, že bychom časem změnili rozestavení, chtěli bychom i v rámci v utkání přecházet z jednoho do druhého. Přišli noví hráči, chtěli jsme hrát 3-5-2, ale od toho jsme museli zatím ustoupit, potřebujeme do sebe nejdřív vstřebat základní principy hry. K tomuto rozestavení se ale určitě chceme v průběhu jara vrátit. Něco se nám zatím podařilo lépe, něco méně, ale na všem chceme pracovat. Musím pochválit hráče, jak k tréninkům přistupují, cítím z nich odhodlání a chuť se nové věci učit a pracovat. Víme, že všechno je delší proces, delší cesta. V zápasech jsme měli pasáže, ve kterých jsme vypadali velice dobře, ale i pasáže, se kterými jsme nebyli spokojení,“ říká.

Červenobílé už v zimě podle sportovního ředitele nejspíš nikdo neposílí. „Zásadní změny v kádru už pravděpodobně nebudou. Do budoucna bychom asi chtěli pracovat s užším kádrem, než máme teď. U hráčů, co tu jsou, jsme usoudili, že by se měli ukázat a předvést, jak budou snášet nároky, které na ně a na hru budeme mít. Uvidíme, jak budou využitelní v našem herním systému. Jednání o příchodu hráčů stále probíhají, ale není pravděpodobné, že by z důvodu početného kádru ještě někdo přišel. Může se ale stát, že některý z příchodů bude dotažen až v průběhu jara s vidinou příchodu až v létě,“ prozradil Jan Nezmar.

Změna nicméně proběhla v realizačním týmu. Asistentem u prvního mužstva se stal i trenér juniorky červenobílých Pavel Řehák. „Je to krok, který jde v duchu naší sportovní filozofie. Chceme propojit áčko jako vrcholný tým klubu s mládežnickou akademií. Juniorka je pro přechod z mládeže do dospělého fotbalu v tuto chvíli stěžejní. Chceme, aby trenér juniorky byl co nejblíže týmu a viděl, jakým způsobem trénujeme a jaké nároky na hráče a jednotlivé posty máme. Chceme, aby hráči juniorky byli co nejlépe připraveni a adaptace v áčku nebo dospělém fotbale proběhla co nejrychleji,“ objasnil sportovní ředitel.

 
Do prvního utkání zbývá už jen pár dní a Jindřich Trpišovský má kromě Mešanoviče prázdnou marodku. „Zatím jsme na tom zdravotně dobře, trénovalo 21 hráčů a 3 gólmani. Někdo dohání tréninkové manko, ale trénujeme komplet. U některých hráčů se objevují drobné příznaky nachlazení, ale spolu s doktory se nám s nimi daří bojovat. Vzhledem ke kvalitě a zdraví není jednoduché vybrat základní sestavu, projev hráčů se mění v závislosti na formě, únavě,“ vysvětluje trenér.

Kdo tedy nastoupí? „Za posledních 10 dnů vidím u některých hráčů výrazný nárůst formy. Pro nás je důležité, aby hráč na konkrétním postu dělal přesně to, co po něm chceme jak v ofenzivě, tak defenzivně, protože jinak by to mohlo být nebezpečné pro styl hry, který chceme hrát. Momentálně jsme přesvědčeni o osmi postech, na třech postech vybíráme. Navíc Bořil nemůže první zápas hrát. Něco jsme zkoušeli ještě ve středu na tréninku, tak se musím podívat na video a nechat si to projít hlavou. Od čtvrtka jdeme do nácviku se základní sestavou,“ hlásí Jindřich Trpišovský.

Naznačil alespoň, v jakém vyběhnou sešívaní rozestavení. „Venkovní zápas v Jihlavě je specifický, všichni už se těší, že to zase začne. Ale zároveň to bývá nervózní, po modelových zápasech a přípravných utkání přichází ostrý zápas. Jedeme tam s tím, že tam chceme předvést, na čem jsme šest týdnů pracovali. Napovědět o herním stylu může generálka v Ostravě, budeme hrát na čtyři obránce a dva útočníky nebo jeden hrot a jeden podhrot. V Ostravě se navíc skvěle předvedl Bucha a zamotal nám hlavu. Čeká nás ještě hodně utkání, hodně hráčů má tři žluté, takže se určitě budou v průběhu jara střídat,“ dodává trenér.

Aktuálně

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Před zápasem s Olomoucí dvě fanzóny

19. 4. 2024
Na fanoušky, kteří míří na vyprodaný nedělní duel proti Olomouci, čekají hned dvě fanzóny plné zábavy a skvělého jídla! Před vstupem č. 4 můžete vyzkoušet své fotbalové dovednosti ve FORTUNA:LIGA FANZONĚ a u vstupu č. 2 otestovat atrakce v Powertica fanzóně. Děti budou soutěžit v malování obrázků o kopačky Mojmíra Chytila.

Další články