Slavia podpořila dětskou hematologii v Motole a sdružení DONOR | SK Slavia Praha
Více

Slavia podpořila dětskou hematologii v Motole a sdružení DONOR

EDEN/MOTOL – Sdružení DONOR a Slavia patří už několik let neodmyslitelně k sobě. Každý rok navštěvují zástupci Slavie dětskou transplantační jednotku Fakultní nemocnice v Motole, kde rozdávají nejen radost, ale i spoustu potřebných věcí.
Nejinak tomu bylo i na sklonku loňského roku. Nejprve do Motola na dětskou transplantační jednotku zavítala mikulášská delegace. Mikuláš (Michal Frydrych) a čerti (Jan Bořil a Jaromír Zmrhal) přinesli malým i větším pacientům nejen dárečky, ale rozdávali i optimismus a dobrou náladu. Děti musely na oplátku zazpívat nebo říci básničku. Michal Frydrych v kostýmu Mikuláše se na návštěvu pečlivě připravil, vzal si s sebou Knihu hříchů, podle které kontroloval, jak se děti během roku chovaly. 

Kromě mikulášské nadílky věnovala slávistická delegace zástupcům dětské transplantační jednotky finanční obnos, který tradičně vybrali hráči mezi sebou v kabině. Peníze budou použity na nákup potřebného lékařského vybavení a na podporu maminkám, které se svými dětmi pobývají nepřetržitě na oddělení během léčby i několik měsíců. 

„Rodinám se změní během okamžiku úplně celý život. Jeden z rodičů se musí vzdát svého zaměstnání, aby se mohl například z druhého konce republiky přestěhovat za svým dítětem do nemocnice. Druhý rodič se pak musí sám starat o zbytek rodiny, často také na úkor svého zaměstnání,“ přibližuje mnohdy složité rodinné situace Marie Choniawková z Kliniky dětské hematologie a onkologie.

Podruhé v prosinci zavítali slávisté na dětskou transplantační jednotku FN Motol těsně před koncem roku. Člen představenstva Jiří Bílek předal do rukou vedoucího lékaře transplantační jednotky profesora Petra Sedláčka symbolický šek v celkové hodnotě 300 000 korun.

Částku 200 000 korun věnoval klub SK Slavia Praha a vlastník klubu i Eden Areny – společnost CEFC. Částkou 100 000 korun přispěli všichni fanoušci, kteří si nechali ve Fanshopu během podzimní části sezony podepsat dres nebo hráčské kartičky. Slavia tuto službu před startem nové sezony zpoplatnila a výtěžek se rozhodla věnovat právě na dobročinné účely.

Sdružení Donor podporuje pacienty po transplantaci kmenových buněk krvetvorby nebo závažných akutních i chronických onemocnění a přináší pomoc jejich rodinám i zdravotnickému personálu. Více o sdružení DONOR najdete zde.


Aktuálně

Z prvního místa do nadstavby

18. 4. 2024
Fotbalistky Slavie zakončily základní části 1. ligy žen, kde ve čtrnácti zápasech nepoznaly hořkost porážky a suverénně vedou tabulku s náskokem sedmi bodů. V úvodním zápase nadstavbové části v sobotu 20. dubna od 14:00 v Horních Měcholupech vyzvou Liberec.

U17 porazila Spartu a upevnila si vedení v lize

17. 4. 2024
Mladší dorostenci si po skvělém prvním poločase vybudovali dvoubrankový náskok. O oba góly se postaral Lucas Németh. Ve druhém dějství si sešívaní vedení pohlídali, získali důležité vítězství a pokračují v čele dorostenecké ligy.

U19 podlehla v derby Spartě 0:2

17. 4. 2024
Slávisté hráli přes šedesát minut v deseti. Dorostenci i tak srdnatě bojovali a tlačili svého soupeře. Sparta potvrdila vítězství druhým gólem po přestávce. Mládežníci U19 tak podlehli v derby 0:2.

Další články