Simon Deli míří na Pohár afrických národů | SK Slavia Praha
Více

Simon Deli míří na Pohár afrických národů

PRAHA/ABU DHABÍ – Slavii v zimní přípravě schází dva hráči, kteří byli na podzim pevnou součástí základní sestavy týmu. Michael Ngadeu Ngadjui a Simon Deli se se svými reprezentačními týmy připravují na nadcházející Pohár afrických národů. Stoper Simon Deli strávil s mužstvem Pobřeží slonoviny před jeho startem na Poháru deset dnů ve Spojených arabských emirátech.
Simon Deli odletěl domů hned po konci podzimní ligové sezony na začátku prosince, ale příliš volna si neužil. „Dovolenou jsem vlastně moc neměl, protože jsem skoro každý den trénoval podle individuálního plánu a poté jsem se připojil k reprezentačnímu týmu. Ale ve volném čase jsem byl hlavně se svojí rodinou a také s přáteli.“

Do Abu Dhabí odcestovali „Sloni“ v pondělí 2. ledna. „Letěli jsme z Abidjanu do Paříže, kde jsme přesedli na speciál do Abu Dhabí. Podmínky pro přípravu jsou v Pobřeží slonoviny dobré, v něčem je to ale přeci jen v Abu Dhabí lepší. Hlavně se náš tým na stejném místě připravoval i před minulým Pohárem, který vyhrál, takže i proto jsme tady a doufáme, že stejný způsob přípravy povede k triumfu,“ popsal Deli důvody, proč mužstvo opustilo svou domovinu. Náš stoper také prozradil, s kým bydlí na pokoji. „Na pokoji jsem s gólmanem Sylvainem Gbohouoem, jsme kamarádi.“

Během desetidenního soustředění trénovali hráči dvoufázově. „Na tréninkách jsme se nejdřív zaměřovali na sílu, ale tím, jak se blížíme k samotnému turnaji, trénujeme intenzivněji hlavně sprinty, souhru.“ Hráči absolvovali dva přípravné zápasy, v prvním z nich porazili Švédsko 2:1 a ve druhém utkání, které se hrálo ve středu na závěr soustředění, vyhráli nad Ugandou 3:0. Deli naskočil proti Švédsku do druhého poločasu, s Ugandou zasáhl do hry také ve druhé půli. „Vložím všechny své síly do toho, abych hrál v základní sestavě. Samozřejmě konkurence je obrovská, ale myslím, že svými fotbalovými schopnostmi mám na to, abych v základu byl,“ věří slávistický obránce.

Z Abu Dhabí se mužstvo přemisťuje ve čtvrtek ráno do dějiště Poháru afrických národů, středoafrického Gabonu, a do města Oyem ležícího na severu země. Na místním stadionu sehraje Pobřeží slonoviny své zápasy ve skupině C, 16. ledna proti Togu, 20. ledna proti Kongu a 24. ledna s Marokem. „Sloni“ vyhráli poslední Pohár v roce 2015 a jsou největším favoritem i letos. „Cítíme se jako tým dobře, ale rozhodně neletíme do Gabonu s tím, že jsme favoriti. Spíš se vnímáme jako jeden z účastníků s tím, že chceme, aby titul zůstal v našich rukách. Všichni soupeři mají kvalitní týmy, a to jak co se týká individuálních hráčů, tak i týmových výkonů,“ popisuje Deli ambice mužstva.

Mužstvo Pobřeží slonoviny se může potkat v semifinále s týmem Kamerunu, jehož barvy hájí další slávistický obránce nebo záložník Michael Ngadeu Ngadjui. S Delim jsou nerozlučná dvojice, nyní se z nich ale mohou stát soupeři. „Píšeme si a přejeme si navzájem štěstí,“ říká Simon.

Aktuálně

ONLINE: Od 14:00 úvod nadstavby proti Liberci

20. 4. 2024
Slávistky hrají od 14:00 v Horních Měcholupech úvodní zápas nadstavbové části 1. ligy žen proti Slovanu Liberec. Utkání můžete sledovat v přímém přenosu.

Panda a fotbal. Kapitánská páska na duben a Olomouc

20. 4. 2024
Duben, měsíc životního prostředí. A také další téma v rámci slávistického projektu Kapitánská páska. Úkolu přivést k životu nový design, který bude představen před nedělním utkáním proti Olomouci, se zhostila malířka a sochařka Josefína Jonášová.

Konec bezohledného parkování v Edenu

19. 4. 2024
Slavia a Praha 10 zavádí nulovou toleranci vůči bezohlednému parkování během akcí v Edenu. Neoprávněně zaparkovaná vozidla hříšníků, kteří vyráží na sportovní, kulturní a jiné společenské akce do Edenu, budou odtahována.

Další články