Chci, abychom hráli útočně a dávali více gólů | SK Slavia Praha
Více

Chci, abychom hráli útočně a dávali více gólů

PRAHA - Slavii čeká první ligový soupeř, do Edenu přijede Zbrojovka Brno. Ostrý test prověří, zda se nový tým pod vedením Dušana Uhrina v přípravě sehrál. „Chceme vyhrávat a to před prázdným stadionem nejde. Chtěl bych pozvat všechny fanoušky, aby nás přišli do Edenu povzbudit,“ hlásí trenér den před začétkem jara.
Všichni slávisté už netrpělivě hledí k sobotě, kdy začíná jarní část soutěže. Hlavní otázka je potom jasná, a to kdo vyběhne na trávník v základní sestavě. „Den před zápasem se hráči dozví, kterých 18 bude nominováno do utkání. Ráno v den zápasu pak řekneme, kdo bude v základu a kdo na lavičce,“ prozradil trenér Dušan Uhrin.

Na úvod ho čeká soupeř, který Slavii dělá potíže. „Nepříznivou sérii s Brnem neznám, vím jen, že jsme tam na podzim prohráli. Sledovali jsme jejich přípravu, dostali asi jen jeden gól, mají kvalitní obranu. Budou hrát podobně jako na podzim, ale z naší strany to bude jiné utkání. Chceme vyhrát a získat doma 3 body. Brno je navíc těsně za námi, nechceme, aby se dostalo na dohled,“ předestírá.

Slavia je po podzimu pátá a po povedeném podzimu se v klubu blýská na lepší časy. „Když jsem podepisoval smlouvu, byla tu úplně jiná situace, nebylo to jednoduché. Až s malými minusy jsme podzim zvládli dobře, můžeme atakovat pohárové příčky. Klub získal mezi tou dobou jiný charakter, je profesionální. Vše funguje, což je důležité, aby se Slavia rozvíjela, jak má,“ je mu jasné.

Krokem k úspěchu je přivedení osmi nových posil do Edenu. „Mohou určitě pomoci, záleží jen na nich, zda pomohou a prosadí se. Nevíme, kolik jich bude hrát v základu, myslím, že tak tři nebo čtyři. Osm hráčů totiž zapracovat najednou nejde. Podzimní kádr navíc rozhodně nehrál špatně. Avizovali jsme, že potřebujeme posílit určitá místa, což se povedlo,“ těší trenéra a podložil to i sestavou, která naskočí na Brno.

Slavii totiž bude chybět nejlepší střelec. „Milan Škoda je v pořádku, ale Brno vynechá. Nastoupíme se dvěma útočníky. Máme tady Mešanoviče a Železníka, ti pomohou,“ věří Uhrin. „V sestavě mám ale stále dva otazníky,“ připouští trenér a dodává, že mu budou chybět i další hráči. „Jaroslav Mihalík už trénuje, ale jeho případný start musí schválit doktor. Jan Kuchta si na tréninku zranil kotník, zraněný je také Zdeněk Linhart,“ dodal na adresu aktuálního stavu kádru.

S příchodem ofenzivních posil se změnilo i plánované rozestavení a Dušan Uhrin preferuje hru na dva útočníky. „Může se stát, že budeme hrát i na jeden hrot. V přípravě se nám brzy zranil Jaroslav Mihalík, proto jsme ho jako pátého záložníka nemohli použít. Kvůli disciplinárnímu trestu nám bude na začátku chybět Kenia. Až budou k dispozici, můžeme tuto variantu vyzkoušet. Nespornou výhodou oproti podzimu teď je, že když se nebude dařit, můžeme stáhnout defenzivního záložníka a hrát klidně na čtyři útočníky. To předtím nešlo,“ poukazuje na pozitivní změny trenér.
 
Slavia má za sebou povedenou přípravu, ale přesto nemá podle trenéra snadnou pozici. „Příprava proběhla podle mého očekávání, ve Španělsku jsme čtyřikrát zvítězili proti kvalitním soupeřům. Ale nechci to přeceňovat, všichni v české lize jsou schopni proti nim hrát, je to kvalitní soutěž. My potřebujeme hlavně získat chuť trénovat a naučit se vyhrávat. Dobré je, že nikdo neutrpěl vážné zranění a můžeme pro jaro použít celý kádr,“ těší Dušana Uhrina.

Slavia se v přípravě soustředila například na presink. „Snažili jsme se trochu vysunout presink, což se nám snad povedlo. Chceme, aby útočná fáze byla lepší než na podzim a my dávali víc gólů, podle toho jsme vybírali hráče, kteří je v lize dávali. Snažili jsme se přivést takové posily, aby nám pomohly v kombinační hře. Držet míč na zemi se nám v přípravě celkem dařilo. Uvidíme, jak hráči zareagují v mistrovských zápasech,“ okomentoval změny v herním stylu trenér.

Ostrý test čeká Slavii už zítra a tým chce vybojovat příčky, které mu zajistí účast v pohárech. „Je tu ale spousta soupeřů, kteří budou bojovat o to samé. Kdybychom pohárů nedosáhli, budeme zklamaní. Nechci kalkulovat, kolik potřebujeme bodů a na jakém místě musíme být. Chci vyhrávat, budeme bojovat až do konce. Na postup do evropských pohárů vždycky stačilo zhruba 55 bodů. Na bodech ale nezáleží, důležité je, abychom na těch příčkách byli,“ poukazuje trenér, že pozice v tabulce je důležitější.

Trenér také doufá, že jeho týmů pomůže dvanáctý hráč – publikum v Edenu. „Chceme vyhrávat a to před prázdným stadionem nejde. Chtěl bych pozvat všechny fanoušky, aby nás přišli do Edenu povzbudit. A to i v dobách, kdy se třeba nebude dařit. Nevíme, jak rychlá bude adaptace nových hráčů,“ stojí trenér nohama na zemi. Nervozitu ale necítí. „Nemám trému, ale cítím respekt k soupeři. Tréma přijde až před zápasem,“ přiznává.

Aktuálně

U16 míří do Emirátů. Utká se mimo jiné s Chelsea a Sportingem

29. 3. 2024
Slávisté z kategorie U16 míří na mezinárodní turnaj do Spojených Arabských Emirátů. Na turnaji je čeká pět utkání mimo jiné s Chelsea a Sportingem Lisabon.

Informace pro fanoušky na Slovácko

29. 3. 2024
Zápas v Uherském Hradišti se hraje v sobotu 30. března od 18:00. Co k výjezdu potřebujete vědět?

Sbírka na nový vozík pro slávistu Jakuba

28. 3. 2024
Slávista Jakub Vybíral trpící dětskou mozkovou obrnou, se na fanoušky obrací s prosbou o pomoc. Přispějete Jakubovi ve sbírce na potřebný nový elektrický vozík?

Další články