Slávisty dusí v posilovně trenér Netscher | SK Slavia Praha
Více

Slávisty dusí v posilovně trenér Netscher

PRAHA - Trenéra Josefa Csaplára a jeho asistenty Martina Hřídela, Milana Veselého a Luďka Klusáčka zná asi každý fanoušek Slavie. Nemalý podíl na přípravě mužstva, především v průběhu tvrdého zimního drilu, má ale i kondiční trenér Jan Netscher. „Mám na starosti individuální přípravu hráčů, kteří jsou po zranění, a také připravuji celému týmu plán do posilovny,“ přibližuje svou práci bývalý český rekordman ve skoku o tyči.
PRAHA - Trenéra Josefa Csaplára a jeho asistenty Martina Hřídela, Milana Veselého a Luďka Klusáčka zná asi každý fanoušek Slavie. Nemalý podíl na přípravě mužstva, především v průběhu tvrdého zimního drilu, má ale i kondiční trenér Jan Netscher. „Mám na starosti individuální přípravu hráčů, kteří jsou po zranění, a také připravuji celému týmu plán do posilovny,“ přibližuje svou práci bývalý český rekordman ve skoku o tyči. Kariéra atleta mu v jeho současné profesi pomáhá. „Samozřejmě, i když kopaná s tyčkou moc společného nemá, tak jsem rychle pochopil, jaký trénink fotbalisté potřebují,“ prohlašuje absolvent Fakulty tělesné výchovy a sportu.

Posilování u fotbalistů se od toho klasického značně liší. „Fotbal je sport, který není specifický na maximální sílu během jednoho okamžiku. Naopak, zápas trvá devadesát minut a hráči během něj naběhají třeba deset kilometrů,“ říká Netscher. „Proto je důležité, aby se kluci věnovali všestrannému posilování a zpevnili celé tělo,“ pokračuje mladý kouč.

„Vše souvisí i s obdobím. Teď v tom přípravném se hodně zaměřujeme na objemový trénink. Při zápasové zátěži klademe víc důraz na dynamiku, což zase obnáší méně opakování při větší intenzitě. Obecně se dá říct, že pro fotbalisty je dobré posilování střídat, abychom obsáhli objem, dynamiku i vytrvalost,“ vysvětluje Netscher, jenž vypracovává každému ze slávistů namíru zvláštní plán. „Každý hráč je jiný, je to tedy dost individuální. Záleží na předpokladech, nedostatcích i na postu. Je jasné, že stoper potřebuje něco jiného než ofenzivní záložník.“

O fotbalistech je známo, že posilovnám zrovna moc neholdují. „Každý kdo byl v posilovně ví, že cvičení je pro tělo bolestivá záležitost a že jsou po něm svaly cítit, takže ne všichni to mají rádi,“ poznamenává Netscher. „Kluci ale dobře vědí, že posilování potřebují. Proto to přijmou všichni, přestože občas někdo trochu remcá.“ V týmu je však i několik vzorných. „Řadu z nich to baví a chodí do posilovny sami. Třeba Lukáš Došek, Martin Zbončák nebo Standa Vlček. Určitě nesmím zapomenout ani na Radka Černého,“ hlásí Netscher.

Jestli se přes vánoce některý z hráčů flákal kondiční trenér dobře pozná. „Vše nám ukázaly zátěžové testy na začátku roku. Musím říct, že dopadly velmi dobře,“ pochvaluje si a zároveň se smíchem dodává: „Jsem rád, že kluci jen neseděli doma, nejedli husy a necpali se cukrovím.“

Jan Netscher je odborníkem i na sportovní výživu, speciální jídelníčky však hráčům nepřipravuje. „Dostali od nás doporučení. Oni dobře vědí, co si mohou dovolit sníst, kolik mají vážit a kde jsou hranice. Z celého realizačního týmu je na ně vyvíjen velký tlak,“ podotýká Netscher. „Když ale za mnou někdo přijde a chce se ohledně stravy poradit, tak mu samozřejmě pomůžu.“

A čím se slávisté na hřišti osvěžují?. „Využíváme normální vodu, iontové nápoje i čaj. Záleží na teplotě a na tom, co komu vyhovuje. Jsou hráči, kteří pijí jenom vodu a pak zase ti, co jsou zvyklí na ionťák,“ říká Netscher. Po tréninku mají fotbalisté k dispozici například uhlohydrátové koktejly či různé druhy ovoce. „Tělo si už řekne samo co potřebuje,“ uzavírá kondiční trenér.

Aktuálně

Jan Sirotník prodloužil smlouvu se Slavií

20. 5. 2024
Odchovance mládežnické akademie Jan Sirotník prodloužil svou smlouvu se Slavií. Nový kontrakt platí do 30. června 2027.

Derby je naše! Parádní výkon a tři body

19. 5. 2024
Fotbalistky Slavie porazily v pátem kole nadstavby Spartu 3:1! Všechny tři branky padly v prvním poločase, o dvě se postarala Martina Šurnovská a jednu přidala Kateřina Svitková. Slávistky tak prodloužily svou neporazitelnost na 25 zápasů v řadě!

O stříbru, kvalitě ligy i výhledu do budoucna

18. 5. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci po výhře nad Slováckem (2:1) o zklamání ze ztráty šancí na titul, popsal zvyšující se kvalitu ligy, vysekl poklonu Martinu Svědíkovi a poodkryl karty před závěrečným kolem sezony.

Další články