Jak vypadalo první historické derby? | SK Slavia Praha
Více

Jak vypadalo první historické derby?

V neděli čeká slávisty již 259. derby Slavia – Sparta. Připomeňme si, jak vypadalo to úplně první, které se hrálo před téměř 108 lety. Duel se hrál v rámci turnaje „Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících“. Utkání skončilo v základním hracím čase 0:0. Některé prameny však uvádějí, že střetnutí nebylo kvůli hromadné rvačce na hřišti dohráno...
V neděli čeká slávisty již 259. derby Slavia – Sparta. Připomeňme si, jak vypadalo to úplně první, které se hrálo před téměř 108 lety. Duel se hrál v rámci turnaje „Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících“. Utkání skončilo v základním hracím čase 0:0. Některé prameny však uvádějí, že střetnutí nebylo kvůli hromadné rvačce na hřišti dohráno.

Dějištěm zápasu se stala Císařská (Královská) louka. Hřiště nebylo nalajnované, hrací plochu ohraničoval pouze položený provaz a rohové praporky. Fotbalisté si dokonce museli vypůjčit skládací branky, které po utkání vrátili majiteli. Střetnutí řídil dr. Rössler-Ořovský, jenž přinesl svůj vlastní míč a jako jediný člověk v českých zemích vlastnil originál anglických pravidel.

Některá pravidla se ladila až těsně před začátkem duelu. Sudí a kapitáni Freja ze Slavie a Rudl ze Sparty se dohodli, že platnost vstřeleného gólu musí potvrdit kromě rozhodčího i zástupci obou mužstev, jinak nebude uznán. Rössler-Ořovský pak názorně vysvětlil, jak bude během zápasu gestikulovat. Určil také postup při autovém vhazování a případnou penaltu by musel odkrokovat. Čas hlídal nadporučík Cífka.

Slavia nastoupila v tradičních červenobílých dresech. Sparťané oblékli černá trička s rudým „S“ na hrudi. Zápas skončil 0:0. Soupeři se sice podařilo jednou skórovat, kapitáni se ale nedokázali dohodnout, jestli bylo branky dosaženo v souladu s pravidly. Gól proto nebyl uznán, a bylo tak zaseto semínko rivality mezi oběma pražskými „S“. Utkání přihlíželo 121 platících diváků a mládež do jednadvaceti let zdarma.

Sparta – Slavia 0:0
Datum: 29. 03. 1896, Císařská (Královská) louka
Druh zápasu: Národní zápasy mužstev kopaný míč cvičících
Sestava Slavie: Semanský - Hlavnička, Strádal - Nedvěd, Benetka, Štěpán - Moučka, Zahrádka, Freja, Heuschneider, Pressler
Rozhodčí: dr. Rössler-Ořovský

Aktuálně

PREVIEW: Douděra a Trpišovský před 311. derby

9. 5. 2024
Nejdůležitější derby letošní sezony se blíží, hrát se bude v sobotu od 17:30 na Letné. O střetnutí pražských rivalů s pořadovým číslem 311 promluvili Jindřich Trpišovský a David Douděra, autor vítězné rány z finále MOL Cupu v roce 2023.

DOUBLE! Slávistky ovládly i finále poháru

8. 5. 2024
Fotbalistky Slavie po titulových oslavách zvítězily 2:0 ve finále poháru proti Slovácku a získaly třetí double v řadě. Utkání ve Velkém Meziříčí sledovalo 1375 diváků.

MATCHDAY Baník. To jsme je hnali

7. 5. 2024
Pětigólová výhra, čisté konto, 18 028 diváků v ochozech, tři choreografie Tribuny Sever. Kamery MATCHDAY pro vás sobotní vydařené úvodní kolo nadstavby proti Baníku Ostrava (5:0) tradičně sledovaly.

Další články