Herec, psycholog, žáci. Všichni spolu proti šikaně | SK Slavia Praha
Více

Herec, psycholog, žáci. Všichni spolu proti šikaně

Slavia a Men’s Factor zaplnili největší sál Premier Cinemas v Hostivaři, do něhož usadili 360 žáků s učiteli základních a středních škol. Proč? Abychom spolu upozornili na závažnost šikany. O podpoře duševního zdraví nejmladších a prevenci rizikového chování nejen v kolektivu promluvili herec Hynek Čermák a sportovní psycholog slávistické mládeže Martin Macháček.

Šikana je problém, který se plošně objevuje v kolektivu chlapců a děvčat, především ve školním věku. Téma, které nás ani v mládežnické akademii nenechává chladnými. Proto jsme se rozhodli zahrnout šikanu do lednové osvěty v oblasti duševního zdraví a uspořádali besedu v sále hostivařského multikina Premier Cinemas pro žáky a pedagogy z celkem šesti partnerských základních a středních škol v Praze.

„Ten, kdo nahlásí šikanu není bonzák, to je hrdina,“ zaznívá z úst herce Hynka Čermáka, jehož silný hlas jsme si vzali na pomoc v boji proti šikaně. Společně s bezpečnostním expertem Josefem Tomanem a advokátkou Denisou Kartusovou stojí za projektem Men’s Factor. Jejich cílem je pokusit se násilí omezit na minimum a poskytnout přímou pomoc těm, kteří se stali obětí.

„Velice si vážíme ojedinělé spolupráce se Slavií a její precizní práce s mládeží nejen na rozvoji fyzické zdatnosti, ale i mentálního zdraví. Věříme, že dokážeme pozitivně ovlivnit mladou generaci, která se teprve chystá vzít otěže svých osobních životů do vlastních rukou,“ komentují již druhou vzájemnou spolupráci zakladatelé projektu Men’s Factor.

V rámci dvouhodinové besedy za Slavii vystoupil také sportovní psycholog naší akademie Martin Macháček, který přiblížil, jak pracujeme s mládeží. „Dětem jsem chtěl připomenout, že naše chování a školní či sportovní výkony vždy ovlivňuje to, jak se cítíme. Prvním krokem k duševní pohodě pak může být i zcela upřímná odpověď a zamyšlení se nad častou otázkou: Jak se máš?“ Popisuje Macháček.

Naše snahy uvnitř klubu upozorňovat na důležitá společenská témata nad rámec lednové prevence duševního zdraví, doplnil Vilém Kunz, specialista CSR oddělení SK Slavia Praha. Představil obecnou strategii Za hranice hřiště a vyzdvihl pár projektů, které jsou pro děti a školy relevantní – například Slavia rozvíjí a vzdělává nebo Hvězdná přání.

Tvářemi projektu Men’s Factor jsou například slávisté Tomáš Holeš a Vladimír Šmicer.

Aktuálně

Největší změna? V hlavě. Musíme být nepříjemní

28. 4. 2024
Rozebrat s novináři vítězství 2:1 na půdě Hradce Králové dorazil Lukáš Provod. Na pozápasové tiskové konferenci hovořil o své brance, vyhlídkách týmu před nadstavbou a gratuloval také hlavnímu trenéru Jindřichu Trpišovskému k rekordní 192. ligové výhře v jeho kariéře.

Úleva, radost. Od rána jsem cítil, že to bude dobré

28. 4. 2024
Ondřej Zmrzlý po výhře v Hradci (2:1) exkluzivně pro #SlaviaTV rozebral svůj premiérový zásah v sešívaném, poděkoval fanouškům, popsal, proč je Malšovická Aréna jeho oblíbenou, a vytyčil plány pro nadstavbu, která začne příští sobotu.

Výhra v Hradci. Zářil Provod, první gól pro Zmrzlého

28. 4. 2024
Sešívaní zvítězili v lize na hradecké půdě po dlouhých dvou letech a z epilogu základní části si odváží důležité tři body. O výhře 2:1 rozhodly dvě branky v rychlém sledu z kopačky Lukáše Provoda a Ondřeje Zmrzlého těsně před poločasem.

Další články