Kateřina Svitková: Patřit mezi nejlepší | SK Slavia Praha
Více

Kateřina Svitková: Patřit mezi nejlepší

Před rozlučkou slávistek s letošním ročníkem Ligy mistryň, v posledním zápase základní skupiny UWCL přivítají ve čtvrtek v Edenu AS Řím, přinášíme v rámci vánočního seriálu i vzpomínky čtyř legend ženského fotbalu. Začínáme Kateřinou Svitkovou.

Její gól ve čtvrtfinále Ligy mistryň proti Bayernu Mnichov v sezoně 2018/2019 byl jak z učebnice fotbalové krásy. V 72. minutě se k slávistické záložníci dostal míč a střela z více než 30 metrů parádně zapadla pod břevno.

Věděla jsem, že gólmanka má při hře vysoké postavení a že je šance ji přehodit. V momentě, kdy se ke mně dostal míč, tak jsem ho měla dobře do kroku a řekla jsem si, že to zkusím. Naše manažerka Poly Rinnerová mi vždycky říkala, ať zkouším střílet z větší vzdálenosti, že mám dobrou střelu. Tak jsem ji tentokrát poslechla a můj gól nám přinesl bod.

V reprezentaci jsem předtím dala branku z podobné vzdálenosti, ale samozřejmě tohle bylo něco výjimečného, nepodaří se často vstřelit gól ve čtvrtfinále Ligy mistryň, a navíc ještě proti tak skvělému týmu, jakým je Bayern Mnichov. O to větší cenu pro mě gól měl.

Pro mě byl zápas speciální tím, že na nás přišla neskutečná návštěva 7 tisíc fanoušků, na ten den nikdy nezapomenu právě z tohoto důvodu. V Česku na ženský fotbal moc diváků nechodí a na nás jich přišlo tolik! Fanoušci nás neskutečně podporovali a my se jim odměnily remízou s takovýmhle fotbalovým gigantem. Soupeřky byly profesionálky, my v té době byly poloprofesionálky a možná ani to ne. Já navíc ještě ten den měla narozeniny, takže to vše skvěle do sebe zapadlo a pro mě to byl asi vůbec nejhezčí den, který jsem ve fotbale zažila.

Není úplně běžné, že by se do nominace nejhezčích gólů v soutěžích UEFA dostal gól z Ligy mistryň. Druhá věc je, že není moc Čechů, kteří se do nominace v historii dostali, myslím, že bychom je spočítali na jedné ruce. O to víc mě těšilo, že se mi dostalo takového uznání. Samozřejmě být na jedné stránce s Ronaldem, Messim, že se vás to týká, že patříte mezi ně, to považuji za jeden z úspěchů ve své kariéře. Vzhledem k tomu, že v anketě hlasují fanoušci, tak myslím, že jsem skončila poslední, i když se konečné pořadí na všech místech nedá dohledat. Ostatní fotbalisti mají prostě nějak víc fanoušků než já (smích). V Česku anketa nebyla moc medializovaná, moc lidí nevědělo o tom, že v nominaci na gól roku jsem. A tak se mi ani nestává, že by se k němu někdo z novinářů vracel a připomínal by mi ho.

Za rok a čtvrt od tohohle památného gólu a zápasu jsem se stala první Češkou, která přestoupila do Premier League. Byl to můj dlouhodobý cíl, podmínky v Anglii se postupně zlepšovaly, až z toho vznikla pro mě nejlepší a nejtěžší ženská liga na světě. Všechny týmy jdou strašně nahoru a soutěž je neskutečně vyrovnaná. Nejlepší hráčky teď většinou přestupují právě do Anglie. Jsem šťastná, že moje každodenní práce vyvrcholila splněním právě tohohle mého snu. Nicméně branka proti Bayernu mi v přestupu nepomohla, se zástupci West Hamu už jsem byla v kontaktu předtím. Ovšem všimli si mě i díky tomu, že jsem hrála za Slavii a že jsme hrály v Lize mistryň, třikrát jsme se dostaly do čtvrtfinále, to je fakt obrovský úspěch pro český klub.

V Chelsea mám kolem sebe velká jména a neskutečně kvalitní spoluhráčky, pro mě se jedná o nejlepší tým na světě. Takže podobné góly, jako jsem dala Bayernu, umí střílet víc hráček, každá umí udělat cokoliv, a moje tři a půl roku stará branka nikoho moc nezajímá. Hrát za Chelsea je můj splněný sen, je to pro mě obrovská čest být navždycky zapsaná v její historii, navíc Chelsea byla a je můj nejoblíbenější klub.

Teď nehraju ve středu zálohy, ale spíš na kraji, ke střelám z dálky se tolik nedostanu, ale loni ve West Hamu jsem hrála levého halfbacka, dostala jsem se zhruba na půlce půlky až k lajně a odtamtud jsem vystřelila. Byla to rána pod břevno, ale gólmanka si míč pohlídala a vytáhla, takže gól z toho nebyl. Pak jsem vstřelila branku za národní tým Nizozemsku, to bylo z nějakých 25 metrů, víc ze strany, ale z první z voleje. To byl moc pěkný gól, Nizozemsko bylo mistr Evropy a vicemistr světa, my jsme s nimi dokázaly uhrát remízu 2:2, obrovsky cenný výsledek.

Pokud se mi ale naskytne příležitost, zase to určitě někdy zkusím."


Aktuálně

Derby je naše! Parádní výkon a tři body

19. 5. 2024
Fotbalistky Slavie porazily v pátem kole nadstavby Spartu 3:1! Všechny tři branky padly v prvním poločase, o dvě se postarala Martina Šurnovská a jednu přidala Kateřina Svitková. Slávistky tak prodloužily svou neporazitelnost na 25 zápasů v řadě!

O stříbru, kvalitě ligy i výhledu do budoucna

18. 5. 2024
Jindřich Trpišovský hovořil na tiskové konferenci po výhře nad Slováckem (2:1) o zklamání ze ztráty šancí na titul, popsal zvyšující se kvalitu ligy, vysekl poklonu Martinu Svědíkovi a poodkryl karty před závěrečným kolem sezony.

S výhrou i gólem spokojenost. Jinak velké zklamání

18. 5. 2024
Promluvit o vítězství 2:1 nad Slováckem, ke kterému přispěl krásným gólem, a rozebrat příčiny stříbrné sezony, už třetí v řadě, dorazil mezi novináře kapitán týmu Tomáš Holeš.

Další články